Konačno počelo čišćenje medulinske lučice

Jaružalo dugo 12 metara usisava mulj
Jaružalo dugo 12 metara usisava mulj

Medulinska se lučica ovih dana odmuljuje uz pomoć 12 metara dugog jaružala koje je iz Vinkovaca dopremila tvrtka Vodoprivreda, odabrana na javnom natječaju kao najpovoljniji ponuđač. Jaružalo je dosad s morskog dna usisalo 700 kubika mulja koji se, sustavom cijevi postavljenim na morskoj površini, otprema u poseban bazen na Macelu. Očekuje se da će se s površine od ukupno 12.000 četvornih metara ovamo dopremiti čak 6.500 kubika mulja koji će se, nakon što se osuši, najvjerojatnije otpremiti na odlagalište Vidrijan koje koristi tvrtka Cesta, napominje Aleksander Vojak, direktor medulinske komunalne tvrtke Buža koja je investitor radova.

Radovi se odvijaju u četiri etape

Radovi se odvijaju u četiri etape: nakon što završi čišćenje prvog dijela lučice, plovila će biti vraćena na vez, nakon čega slijedi odmuljivanje druge, i tako redom.

Medulinska se lučica nije nikad odmuljivala, Medulinci to čekaju više od tri desetljeća budući da će se osigurati plovnost barki koje su za zimskih mjeseci doslovno ostajale na suhom.

- Plovnost ćemo osigurati za 300 barki u vlasništvu mještana. To su uglavnom sportski ribolovci, a ima i nekoliko ribara. Molovi su obnovljeni još prije osam godina, a sad ćemo prekontrolirati i nanovo postaviti parangal i sustav za sidrenje, kaže Vojak.

Iako je prvotna namjera bila da se mulj sustavom cijevi deponira u more, 800 metara od lokacije odmuljivanja, na dubini od 3,5 do šest metara, od toga se ipak odustalo.

- Mulj se ipak neće odlagati u more, iako smo za to imali odobrenje, jer je na sastanku nadležnih tijela, Općine, Istarske županije, Lučke uprave, Kapetanije, Ministarstva zaštite okoliša i oceanologa, zaključeno da bi odlaganje u more moglo negativno utjecati na žive organizme šireg područja, ali i uzgajalište dagnji u Pomeru, objašnjava naš sugovornik te dodaje da će zbog te odluke poskupjeti radovi s prvobitnih 800 tisuća na 1,2 milijuna kuna. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter