Konačno kreće sanacija ceste od Motovuna do rijeke Mirne


U sljedećoj godini Županijska uprava za ceste planira u projekte izvanrednog održavanja, odnosno u obnovu i asfaltiranje cesta, uložiti ukupno 16,2 milijuna kuna, a polovica tog iznosa odnosi se na dvije najveće investicije ŽUC-a u 2018. godini: obnovu kolnika dionice Gedići-Stranići na cesti od Vižinade prema Poreču, i obnovu kolnika ceste od Motovuna prema dolini Mirne.

Na dionici Gedići-Stranići obnovit će se asfaltni pokrov u duljini od 1.444 metara. Cijeli ovaj projekt vrijedan je 5,3 milijuna kuna, od čega ŽUC ulaže 4,4 milijuna, a ostatak će uložiti Odvodnja Poreč koja će duž dijela te dionice graditi kanalizaciju. Odmah poslije Nove godine kreće procedura izbora izvođača radova, koji bi trebali početi krajem veljače ili početkom ožujka, s planom da se dovrše do početka turističke sezone.

Kilometar motovunske ceste vrijedan 4,3 milijuna kuna

Drugi veliki zahvat je obnova kolnika ceste od Motovuna prema mostu preko rijeke Mirne, ali samo u duljini od jednog kilometra. Ovaj je zahvat, vrijedan 4,3 milijuna kuna bio u planu za ovu godinu, ali je prebačen u sljedeću, a kako su radovi već ugovoreni, posao bi trebao početi u ožujku, s rokom dovršetka od tri mjeseca. U ovogodišnji program Županijske uprave za ceste uvrštena je i druga dionica ceste od Motovuna do mosta preko Mirne, također u duljini od jednog kilometra, ali samo s inicijalnim sredstvima od 500.000 kuna. Naime, kako saznajemo od pomoćnice ravnatelja ŽUC-a i voditeljice Odjela za održavanje županijskih i lokalnih cesta u ŽUC-u Biserke Griparić, godišnji plan izvanrednog održavanja se kroz godinu više puta mijenja ovisno o priljevu sredstava, prolazaka pojedinih projekata na natječajima, primjerice na natječaju MUP-a za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa, Vladinim odlukama o raspodjeli sredstava od cestarine i slično, pa je moguće da se kroz godinu "pojave" dodatna sredstva, ali da se ona ulože, treba imati spreman i u godišnjem programu evidentiran konkretan projekt. Tako bi osim prvog kilometra ceste od Motovuna do mosta preko Mirne koji na proljeće sigurno ide u rekonstrukciju, iste godine u rekonstrukciju mogao i drugi kilometar - ako ŽUC tijekom godine dobije novac za koji u ovom trenutku nije izvjesno da bi mogao biti dobiven. Ukupno su za tu drugu motovunsku dionicu inače potrebna 4 milijuna kuna.

Žbandaj - Sveti Lovreč preko sela Šušnjići

Na isti način je, inicijalnim sredstvima od 200.000 kuna koje bi u slučaju pronalaska novih sredstava trebalo "doštukati" do iznosa od 5 milijuna kuna koliko košta obnova 1,5 kilometra kolnika, u program za sljedeću godinu uvrštena i dionice ceste Žbandaj - Sveti Lovreč preko sela Šušnjići. Dokumentacija je za ovu cestu zgotovljena, i u slučaju da ŽUC dobije dodatna sredstva, radovi bi mogli početi vrlo brzo.

Jedna od neobičnijih ŽUC-ovih investicija planirana je za jedan kilometar dionice ceste od Rovinja do Valalte, u što bi ŽUC uložio 650.000 kuna, a ostatak sredstava (konačna vrijednost se još ne zna jer je još u tijeku izrada projekta) osigurali bi Grad Rovinj i turistička tvrtka Valalta. Iako se ovaj zahvat smatra modernizacijom, kolnik se ne planira dirati, već bi se s obje strane ceste uredile asfaltirane biciklističke staze, široke po jedan metar. Ovo je vjerojatno prva investicija u Istri uopće kojom se uz postojeću prometnicu grade odvojene biciklističke staze, a time ovaj projekt predstavlja i vrlo konkretan doprinos razvoju cikloturizma.

Iz ove se u sljedeću godinu prenosi i obnova kolnika tzv. Fažanske ceste, na granici grada Pule i općine Fažana, za što ŽUC ima spremnih 600.000 kuna, no duljina zahvata kao i vrijeme izvedbe ovise o paralelnim infrastrukturnim zahvatima koje općina Fažana upravo projektira, i o iznosu općinskog sufinanciranja.

Asfaltiranje ceste od Završja do Ponte Portona

Od manjih zahvata u planu za sljedeću godinu su uređenje autobusnog ugibališta odnosno stajališta te rekonstrukcija 300 metara kolnika kod sela Jakačići u općini Gračišće, za što je planirano 600.000 kuna; obnova 300 metara kolnika na cesti Vodnjan-Galižana što je vrijedno 500.000 kuna; asfaltiranje daljnjih 900 metara makadamske ceste od Završja do Ponte Portona za što je odvojeno 650.000 kuna; obnova mosta kod Gradinja (između Livada i Istarskih Toplica) za što se planira 1,15 milijuna kuna; a 500.000 kuna planirano je za podmirenje troškova rekonstrukcije 440 metara kaldrme prema labinskom Starom gradu, što je inače ovogodišnji projekt koji bi trebao biti dovršen do Božića.

Popis zaključuje još jedna stavka s inicijalnim sredstvima: 250.000 kuna planirano je zasad (a trebat će milijun i pol do dva) za sanaciju klizišta kod sela Štefanići u Kaldirskoj vali na području općine Motovun: ovo je dakle treća investicija koji se u sljedećoj godini planira realizirati samo u slučaju osiguranja dodatnih sredstava. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter