Konačno formirana Kulturna vijeća Pule

U studenom 2015. donesene su izmjene odluke o osnivanju kulturnih vijeća (D. MEMEDOVIĆ)
U studenom 2015. donesene su izmjene odluke o osnivanju kulturnih vijeća (D. MEMEDOVIĆ)

Iako je javni poziv za novi sastav Kulturnih vijeća Grada Pule bio objavljen još 1. listopada prošle godine, nova su kulturna Vijeća službeno "stasala" tek sredinom prošlog mjeseca, što je vidljivo iz akata pulskog gradonačelnika nedavno objavljenih za veljaču. Podsjetimo kako je bivši mandat pulskih kulturnjaka krenuo u lipnju 2011. godine, a obzirom da se biraju na četiri godine, za pretpostaviti je da je Vijeće od sredine prošle godine obezglavljeno.

Pročelnica Kamber bez komentara

I sve to u trenutku kandidature Pule za Europsku prijestolnicu kulture pa sada i skorašnju finalnu odluku o pobjedniku pa je upitno koliku su snažnu ulogu vijeća imala u realizaciji koncepta pulske kandidature. Nažalost, komentar nismo uspjeli dobiti od nadležne pročelnice za kulturu Jasmine Nine Kamber koja iako smo joj uputili pitanja mailom i zvali nekoliko puta, ne reagira, pa nismo doznali ni kada je točno istekao mandat bivšem sastavu Vijeća.

Dodajmo, kako su u studenom prošle godine donesene izmjene i dopune odluke o osnivanju kulturnih vijeća radi preciznijeg određivanja mogućeg sukoba interesa. U sklopu toga, odlučeno je da član Vijeća ne može sudjelovati u raspravi i izuzet je od odlučivanja o pitanju koje se odnosi na umjetnički ili kulturni projekt u kojem sudjeluje on ili s njim povezana osobe, primjerice "srodnik po krvi u ravnoj liniji do bilo kojeg stupnja, bračni ili izvanbračni drug" ili se odnosi na kulturni ili umjetnički projekt koji je predložila pravna osoba u kojoj član Vijeća ili s njim povezane osobe imaju vlasnički ili osnivački udio ili sudjeluju u njezinom upravljanju.

Uz to, prestalo je postojati Vijeće za nove medijske kulture i kulturu mladih koje sada nastavlja rad kao Vijeće za inovativne umjetničke i kulturne praske, dok Vijeće za glazbene i ljetne glazbeno-scenske programe postaje Vijeće za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti.

Dakle, novi sastav kulturnih vijeća čini 30 članova podijeljenih u ukupno šest vijeća. Tako u kulturnom vijeću za scensku, dramsku i filmsku umjetnost sjede Nataša Šimunov, Luka Juričić, Rade Radolović, Majkl Mikolić i Ela Poljarević. U Vijeću za knjigu i nakladništvo su Nadia Bužleta, Antonela Božac Ristić, Slavica Lončarić, Iris Mošnja i Boris Domagoj Biletić. Kulturno vijeće za likovnu umjetnost čine Mladen Lučić, Fulvio Juričić, Borut Skok, Emina Popović i Tina Širec Đodan. U vijeću za inovativne umjetničke i kulturne prakse su Oleg Šuran, Oleg Morović, Hassan Abdelghani, Ketrin Miličević Mijošek i Marko Bolković.

Određivanje mogućeg sukoba interesa

U Vijeću za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti nalaze se Branko Sterpin, Edi Cukerić, Neven Radaković, Sofija Dobrić i Nataša Petrić. Kulturno vijeće za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara čine Danijela Doblanović, Marko Uhač, Maurizio Levak, Đeni Gobo Bravar i Gordana Milaković.

U obrazloženjima se navodi kako kandidati mogu biti kulturni djelatnici i umjetnici koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem djelatnosti mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva u području rada za koje je vijeće osnovano. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter