Konacno dozvola za rad Kaželi i Pomeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Konacno cemo dobiti nedvojbene dozvole za rad naših kampova Kažela i Pomer u opcini Medulin, komentirao je izvršni direktor pulskog Arenaturista Igor Štokovic najnovije izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje je u petak po hitnoj proceduri usvojila Vlada.

Sada ovaj prijedlog mora amenovati Sabor, a njime se prakticki pred turisticku sezonu "gasi požar". I to iz više razloga. Prije svega, time ce konacno ova dva kampa, ali i svi drugi koji su u slicnoj situaciji, nakon više od godine dana traženja i kumljenja, dobiti privremene dozvole za rad na osnovu zahtjeva za dodjelu koncesije nad turistickim zemljištem te raditi bez straha od dolaska inspekcije.

Dosad to nije bilo moguce jer je zakon decidirano kazao da se dozvole ne mogu davati bez sklopljenog ugovora izmedu tvrtke koja vodi kamp i države koja daje koncesiju nad turistickim zemljištem. A koncesije se nisu mogle davati jer je ta procedura temeljem Zakona o turistickom zemljištu zastala zbog velikih komplikacija, prekratkih rokova i obimne dokumentacije.

Novi je ministar turizma Veljko Ostojic odmah po preuzimanju dužnosti najavio i njegove izmjene i dopune pa se donošenje odluka ne ocekuje tako brzo. Uz to, ovim hitnim izmjenama pomice se rok za prekategorizaciju kampova do 30. travnja 2015. godine. Time se sprijecila moguca katastrofa usred turisticke sezone u kampovima. Naime, prema dosadašnjem zakonu taj je rok bio do 9. srpnja ove godine, ali ga nije bilo moguce ispoštovati opet zbog istih razloga - jer nisu donesene odluke o koncesiji nad turistickim zemljištem.

- Ove ce izmjene i dopune riješiti problem Arenaturista i sprijeciti da usred sezone kampovi izgube dozvole za rad. Medutim, to nece riješiti, primjerice, problem Riviere Adrije koja želi svoj kamp Lanternu u Porecu prekategorizirati s tri na cetiri zvjezdice, kazao je novi predsjednik Udruženja Tihomir Nikolaš.

Ovim se izmjenama takoder privatnim iznajmljivacima omogucuje maksimalno registriranih 20 kreveta te da ugostiteljske usluge u domacinstvu može nastaviti pružati nasljednik iznajmljivaca bez dodatnih procedura.

- Ugodno smo iznenadeni ekspeditivnošcu Vlade pri donošenju ovakve odluke. A to sve skupa pogoduje i obiteljskom smještaju. Ponovno se vracamo maksimumu od 20 postelja i nastavku djelatnosti u obiteljima, a da ne moramo tražiti nanovo uporabljivost gradevine, vec se poštuje pravna sljednost. Šteta da to nije bilo napravljeno prije jer se dio iznajmljivaca vec preregistrirao ili odjavio krevete, rekao nam je Nedo Pinezic koji je zadužen za privatne iznajmljivace pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter