Konačno dogovor s Iranom, Izrael kritičan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon četiri dana "napornih" pregovora o iranskom nuklearnom programu svjetske velesile i Iran uspjeli su u noći na nedjelju u Ženevi postići dogovor, pružajući nadu u izlazak iz krize koja traje već više od deset godina.

Nakon višesatnog zastoja koji je potaknulo "pravo" Irana na obogaćivanje uranija, na kraju je ipak objavljeno da je dogovor postignut. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je da je riječ o "važnom uspjehu, koji je ipak tek prvi korak".

"Ustanovili smo zajedničko povjerenstvo koje će nadgledati provedbu našeg dogovora. Nadam se da će dvije strane moći napredovati i tako obnoviti povjerenje", rekao je na tiskovnoj konferenciji. Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u subotu prijelazni dogovor s Iranom "prvom važnom etapom", istaknuvši ipak da u vezi s tim pitanjem još postoje "goleme teškoće".

U svečanom govoru u Bijeloj kući Obama je usto rekao da će se "novim provjerama omogućiti širok pristup iranskoj nuklearnoj opremi a međunarodnoj zajednici će se omogućiti da provjeri poštuje li Iran svoje obveze", obećao je američki predsjednik. "S naše pak strane, SAD i njegovi saveznici dogovorili su se da će Iranu odobriti umjereno ublažavanje (sankcija), nastavljajući provoditi one najstrože", kazao je.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je novinarima da će nakon ovog dogovora "svijet, Izrael i naši partneri u regiji biti sigurniji". "Taj cjelokupan dogovor omogućit će da svijet bude sigurniji (...) da Izrael bude sigurniji i da naši partneri u regiji budu sigurniji", kazao je. "U prvoj etapi se ne spominje da Iran ima pravo na obogaćivanje, bez obzira što se o tome kaže u nekim komentarima i tumačenjima", dodao je Kerry.

Skupina 5+1 (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) od srijede su pregovarali u Ženevi s Iranom nastojeći postići privremeni šestomjesečni dogovor koji bi jamčio miroljubivost iranskog nuklearnog programa u zamjenu za "ograničeno" ublažavanje sankcija kojima je izloženo iransko gospodarstvo.

To pitanje koje je godinama čekalo na rješenje pomaknulo se pošto je u lipnju za predsjednika Irana izabran Hassan Rohani koji je pokazao otvorenost prema Zapadu.

Izrael je osudio u nedjelju "loš sporazum" zaključen u Ženevi o iranskoj nuklearnoj energiji ustvrdivši da je Teheran dobio "što je želio", prema uredu premijera Benjamina Netanyahua. "To je loš sporazum koji nudi točno ono što je Iran želio: znatno ublažavanje sankcija i zadržavanje znatnog dijela njegova nuklearnog programa", piše u priopćenju objavljenom nekoliko sati nakon što je zaključen povijesni sporazum između velikih sila i Irana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter