Konacno cemo ljetovati bez straha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama ne bavi se pitanjima vlasništva i mogu se ozakoniti sve gradevine koje ispunjavaju zakonske uvjete bez obzira na to tko im je vlasnik, odgovor je glasnogovornice Ministarstva graditeljstva i prostornog uredenja Kate Gojevic na naše pitanje hoce li se novim zakonom legalizirati i brojne vikendice stranih državljana na istarskom priobalju, prije svega Slovenaca.

Novi prijedlog zakona itekako liberalizira legalizaciju jer ce se sada moci ozakoniti nezakonita gradnja na poljoprivrednom i šumskom podrucju, što trenutnim zakonom, koji je lani stupio na snagu, nije bilo moguce. Inace, na podrucju koje smo obišli ima nekoliko tisuca bespravnih objekata, što vikendica, što prirucnih nedovršenih objekata, sanitarnih cvorova i slicnoga. U zadnjih desetak godina u cijeloj Istri srušeno ih je tek oko tisucu i dvjesto.

Novom zakonu se, logicno, raduju ilegalni graditelji kojih na marcanskom i vodnjanskom priobalju ne nedostaje. Više-manje svi znaju o cemu je rijec, saznali smo za obilaska tog podrucja za vrijeme prvomajskih praznika. Neki su vec predali svoje zahtjeve za legalizaciju, neki se tek spremaju.

- Ovdje dolazimo vec 37 godina i konacno cemo bez straha od bilo kakve inspekcije moci ljetovati gdje imamo najviše mira, kaže nam Boris Kralj iz Ljubljane kojeg smo zatekli sa svojom obitelji u uredenju jednog objekta i roštiljanju. Kaže da na parcelu dolazi u zadnjih nekoliko godina samo danju odmarati jer im je dolazila turisticka inspekcija koja im je branila kampiranje na vlastitom zemljištu.

Jednostavno su se svi prestrašili inspekcije, rušenja i odlucili svoje ljetovanje provesti negdje drugdje. To nam je kazao Stane Zupancic iz Ljubljane, koji je sa svojom suprugom, nakon cetiri godine, ponovno došao na svoju parcelu nedaleko od Barbarige, koja je u neposrednoj blizini mora.

- I ja sam ovdje nekad imao objekt gdje smo ljetovali, ali su nam ga srušili. Tada se porušilo i sve što je ovdje u susjedstvu. A što na to reci?! Cinjenica je da smo mi bili ti koji smo ocistili i uredili ovo podrucje, da smo kupovali i trošili u vašim trgovinama, restoranima, na tržnici. Sada toga više nema, a mi odlazimo na ljetovanje u Makarsku...A zakon se donosi jer netko ocito želi prikupiti pare, kaže nam ovaj Slovenac, kojeg ljuti i to što slobodno bez straha od inspekcije ne može kampirati na svom zemljištu. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter