Konacno bukobrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slikovito istarsko selo Mecari kraj Pazina, nad koje se prije trinaest godina nadvio istoimeni vijadukt, konacno je dobilo bukobrane koji bi ga odsad trebali štititi od zvuka prolazecih vozila, ali i ispušnih plinova s Istarskog ipsilona.

- Premda nisu bili predvideni projektima udovoljili smo zahtjevima mještana, kaže nam glasnogovornica Bina-Istre Tea Balde dodavši da su bukobrani visine dva metra postavljeni u dužini od 141 metra za što je utrošeno oko 500 tisuca kuna. - Kuce su smještene ispod razine vijadukta pa viši bukobrani ne bi imali svrhe, kazala je napomenuvši da ce se u drugoj fazi smanjivanja buke sanirati spojevi dijelova vijadukta koji stvaraju najvecu buku.

- Bolje je, ali nije baš onako kako bi trebalo biti, kaže nam mještanka Anica Velan, prva na udaru buke i smrada, s kojom smo i prije godinu dana razgovarali o problemu. Zadovoljna je znacajnim smanjenjem razine ispušnih plinova zbog kojih dosad nije mogla otvarati prozore na sjevernoj strani kuce. Bucni zvukovi koje stvaraju brojna vozila prolazeci vijaduktom takoder su zatomljeni, ali samo dok prolaze kroz zašticeni pojas bukobrana u dužini od 141 metra. Cim vozila izadu iz toga pojasa, a vijadukt je dug 360 metara, buka se ponovo javlja, doduše, udaljena.

- Ne smijemo sada biti nezadovoljni, zakljucuje ipak gospoda Velan iako smatra da su projektanti trebali doci u selo gdje bi u praksi vidjeli da je bukobrane trebalo produžiti prema južnom dijelu vijadukta. Takoder žali što su umjesto prozirnih plasticnih bukobrana kakvi se nalaze primjerice na rijeckoj zaobilaznici postavljeni drveni koji zatvaraju vizuru prema Pazinu. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter