Konac rujna u znaku konačnog šminkanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nemalo iznenađenja izazvali su novi građevinski radovi na kružnom toku u Istarskoj ulici u Rovinju. Jer, osim što je nova rotonda puštena u promet pred turističku sezonu, njeno naknadno uređivanje izazvalo je novu, privremenu regulaciju prometa. Naime, Istarskom ulicom su iz smjera Pule vozači s automobilima ulazili neometano, dok je prometovanje iz centra grada, odnosno iz Ulice Vijenca braće Lorenzzeto, umjesto na istarsku bivalo usmjeravano na Carduccijevu, potom Trg na Lokvi, obalom Aldo Negri i Omladinskom, što je ne samo produžavalo izlaz iz grada, nego i iziskivalo vožnju najužim centrom Rovinja.

Smanjiti brzinu ulaska u grad

- Naknadne, ali istovremeno i konačne radove na kružnom toku djelomično je izazvala i praksa. Naime, kružni je tok pušen u promet zbog nastupajuće sezone i osiguravanja bolje sigurnosti prometovanje. Međutim, pokazalo se da se gabariti unutarnjeg radijusa rotonde, koji ističem, nisu izmijenjeni, nisu ni poštovali u potpunosti, objasnio nam je voditelj Odjela za komunalno i prometno redarstvo Elvis Prenc.

Naime, kako doznajemo unutarnji otok rotonde (pre)često je bio gažen automobilskim gumama, pa je u cilju zaštite vozača, rub rotonde sada izdignut na način da sprječava prolaz njime i time na neki način sužava kolnik a samim tim i usporava prolaz kružnim tokom.

- Upravo cilj kružnog toka, jedne od najprometnijih ulica Rovinja bio je olakšat i smanjiti brzinu ulaska u grad. Kako je praksa pokazala - to se nije događalo na zadovoljavajući način, odnosno događala su se i česta preletavanja vozila. Upravo, u dogovoru s djelatnicima policije, odnosno zajedničkim uočavanjem nedostatka, rubnjak je podignut, objasnio je Elvis Prenc.

Prometna crna točka Rovinja

Inače, Istarska je ulica od početka tjedna ponovno otvorena za dvosmjerno prometovanje, a kružni je u punoj funkciji iako ga još uvijek "ukrašavaju" ogradni stupići koji će, do konca mjeseca biti uklonjeni. Važno je istaknuti i da podizanje unutarnjeg otoka na kojem se nalaze pločice od tlakovca, nisu bile dodatni trošak već je izvođač radova tvrtka "Benčić" posao koji je već bio ugovoren i nedovršen zbog turističke sezone, sada do kraja i obavio.

S konačnim uređenjem rotonde u Istarskoj, logično se nametnulo i pitanje gradnje "novog" kružnog toka udaljenog, od sad postojećeg, nekih stotinjak metara. Bolji poznavaoci prometnih (ne)prilika Rovinja svjedočit će da je upravo taj dio Istarske (kod Libera) također, iznimno nesiguran, pa i opasan za promet o čemu svjedoči i veliki broj prometnih nesreća. Upravo, hoće li se i kada prometna "crna točka" Rovinja riješiti upitali smo nadležne u gradu od kojih doznajemo da je idejni projekt rješenja tog dijela prometnice, u fazi izrade. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter