Komunikacija u zdravstvu mogla bi biti bolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Komunikacija u zdravstvu - Važnost izgovorene riječi" bila je tema je 13. Simpozija Društva distrofičara Istre održanog danas u Domu sportova Mate Parlov. Simpozij je okupio mnoštvo stručnjaka iz područja zdravstva, od medicinskih sestara, defektologa, ortopedskih tehničara te psihijatra. Kako je istaknuo predsjednik DDI-a Josip Brkljača, komunikacija je važna, i mora biti dvostrana.

- Sadržaj komunikacije mora biti razumljiv za obje strane koje komuniciraju, što ponekad nije slučaj. Najveći je problem, barem kod naših članova, u visoko stručnoj komunikaciji jer tada jedna strana može biti uskraćena u razumijevanju, rekao je Brkljača.

Napomenuo je stoga da je cilj simpozija tolerancija, susretljivost i pažnja. Dugogodišnji predsjednik DDI-a, sada tajnik, Davor Komar kazao je da se komunikacija u zdravstvu u zadnjih deset, pa i 15 godina bitno promijenila.

- Komunikacija je dobra, no ne toliko da bi bila zadovoljavajuća. Znamo da je situacija u zdravstvu takva da su svi vrlo napeti pa komunikacija zna biti otežana, rekao je između ostalog Komar i dodao da je stoga ovaj simpozij način da se ta komunikacija poboljša.

Na pitanje je li zdravstveni sustav spreman za komunikaciju te jesu li liječnici svjesni izgovorenih riječi, Komar kaže da bi se moglo reći da jesu. Istaknuo je da je kroz 13 njihovih dosadašnjih simpozija prošlo oko 400 zdravstvenih djelatnika iz Istarske županije te su svakako dali svoj doprinos tome. Rekao je da i će se to nastaviti i ovogodišnjim simpozijem gdje će svoja iskustva, mišljenja i predavanja iznijeti vrhunski izlagači. Veli da im je jasno da su zdravstveni djelatnici danas vrlo opterećeni i to pogoršava komunikaciju, no vjeruje da će simpozij barem neke stvari promijeniti.

Na simpoziju je tako održano primjerice predavanje Marice Mirić, predsjednice Saveza društva distrofičara na državnoj razini, na temu "Mišićna distrofija - kud plovi ovaj brod?", potom primjerice predavanje "Komunikacija ortopedskog tehničara s korisnikom u svrhu adekvatnije opskrbe" ortopeda Roberta Jurića ili primjerice predavanje na temu "Kako razgovarati o bolnim temama" Dubravka Markovića".

Osim predavača, podršku simpoziju dala je i dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci, a bili su ondje i učenici Medicinske škole. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter