Komunalnu redarsku službu trebalo bi bolje ekipirati

Često konobari vuku za rukav turiste u prolazu (Elio VELAN)
Često konobari vuku za rukav turiste u prolazu (Elio VELAN)

Na pragu smo nove turističke sezone, cijela je porečka starogradska jezgra oživjela, još malo pa će turizam planuti: pune ulice, trgovi i plaže. Trebat će sve to kontrolirati, nužno će se morati iznova postaviti donekle ravnotežu između interesa trgovaca i ugostitelja i pravila igre bez kojih se brzo i jednostavno prelazi u anarhiju. Turisti prolaze, sjednu, popiju, jedu, ližu sladoled, razgledaju i kupuju i svaki vlasnik obrta nastoji ostvariti maksimalni profit jer, kao što je poznato, sezona je jako kratka ali puna.

Trgovine se šire

Pitanje održavanja reda i mira, problem poštivanja postavljenih pravila igre obnavlja se iz godine u godinu, u svakom turističkom mjestu problema ima napretek: tamo se širi terasa preko utvrđenih gabarita, tu konobari vuku za rukavu turiste u prolazu, na ulicama pojavljuju se svakojaki ilegalni prodavači koji kruže i po plažama, muzika nadglasava sve, ponekad ili često iznad dozvoljenog zdravo razumskog limita. Valja poštivati i malobrojne starosjedioce koji u gradu žive, a ne privređuju. Trgovine se šire izvan dućana: par čavli na zidu, proteže se žica ili špag i nastaju štandovi na fasadi, na zabranjenom prostoru. Početkom godine predstavnici svih porečkih mjesnih odbora koji djeluju u sklopu Odbora za mjesne odbore i selo raspravljali su u više navrata o problematici održavanja javnog reda i mira, obavljene su konzultacije i sa vlasnicima obrta i ugostiteljskih objekata, u raspravu je uključena Obrtnička komora i porečka Turistička zajednica. Usvojen je jedinstven stav koji je proslijeđen gradskoj upravi i u njemu su definirani prijedlozi. U prvom redu istaknuto je da sustav komunalnih redara ne može kvalitetno obavljati kontrolu cijelog teritorija jer je slabo ekipiran.

Samo pet redara

Kristijan Žužić predsjednik Odbora za MO-e i selo kaže da pet zaposlenih komunalnih redara ne mogu kontrolirati cijeli prostor Poreča jer se uz starogradsku jezgru problemi javljaju i u vanjskim mjesnim odborima. Iz dosadašnjih rasprava zaključeno je da grad treba bolje ekipirati komunalnu redarstvenu službu.

Rječit primjer dolazi iz Červar Porta koji je zimi prazan, a ljeti dostiže populaciju koja se kreće na otprilike 10 tisuća stanovnika. Uz to komunalni redari moraju, kako bi bolje radili, biti pod zaštitom jer je posao neugodan, često im se prijeti, situacije su poprilično konfliktualne. Predstavnici mjesnih odbora drže da bi redari trebali raditi pod video nadzorom, eventualno zaštićeni mikrokamerama i ponekad praćeni djelatnicima zaštitarske službe.

Novčane kazne za prekršitelje pravila o javnom redu i miru su paprene no, kod građana je proširena sumnja da najčešće prijava završava bez kazne, sumnja javnost i u učinkovitost samih redara. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter