Komunalno redarstvo "čisti" javne površine

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Mic po mic u gradu Puli sve je manje uličnih prodavača svega i svačega. Do prije samo nekoliko godina nije bila rijetkost vidjeti na gotovo svakom, donekle pogodnom mjestu, prodavače ručnika, šlapa i gaća bez ikakvog štanda, s robom rastegnutom na zidiću ili stepenicama. Odlukama nadležnih iz Grada Pule taj se problem počeo suzbijati pa takvi bespravni štanderi više su iznimka nego pravilo.

Većina ih se ipak prilagodila, zakupila javnu površinu, uredila štand i nesmetano posluje. Međutim, neki se s tim još ne mogu pomiriti pa i dalje koriste metodu "ako prođe - prođe" pa otvore "štand" na bilo kojem pogodnom mjestu i prodaju. A kada ih u tome spriječe komunalni redari, dignu na noge cijelo susjedstvo i pokušavaju naći opravdanje.

"To je bilo strašno što se dogodilo. Djeca su vrištala i plakala, žene su kukale, isprva sam mislila da je netko umro. Onda sam shvatila da je policija i redarstvo otjerala prodavače robe na ulici", ispričala nam je jedna naša čitateljica sa Stoje koja je tu neugodnu scenu nedavno gledala s prozora svog stana. Nekoliko sati kasnije, u redakciju nam se javilo još nekolicina građana, ovog puta iz Šijane gdje se dogodila ista stvar. Što je posrijedi, upitali smo nadležne iz Grada Pule.

Iz Komunalnog redarstva doznajemo da su krajem srpnja na inicijativu Grada Pule, u suradnji s MUP-om i uz asistenciju Herculanee, proveli akciju protiv osoba koje su bespravno zauzimale javnu površinu radi prodaje trgovačke robe.

- Akcija je provedena u ulici Ljudevita Posavskog i Koparskoj ulici. U oba slučaja je uklonjena trgovačka roba kojom se bespravno zauzimala javna površina te su osobama koje su bespravno zauzimale javnu površinu izrečene kazne putem obaveznog prekršajnog naloga, izvijestili su nas iz Komunalnog redarstva. Prema svemu sudeći, ovakve akcije se mogu očekivati sve češće, posebno u turističkoj sezoni, što nije loše jer nered na pulskim ulicama, što se prodaje tiče, ne odaje sliku uređenog turističkog grada. A na sreću, takvog je nereda sve manje. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter