Komunalni vezovi posvađali porečke vijećnike

Nezadovoljni vijećnici
Nezadovoljni vijećnici

Sjednicu porečkog Gradskog vijeća obilježio je oštar sukob između vladajuće koalicije IDS-HSU i dijela opozicijskih vijećnika. Razlog konfrontacije je odluka porečkog poduzeća Usluga o stopostotnom poskupljenju cijene godišnjeg veza u komunalnoj lučici. Sve je započelo kad je četrdesetak vlasnika brodica potpisalo peticiju koja je kasnije proslijeđena gradonačelniku Ediju Štifaniću, a u kojoj se traži poništenje odluke Usluge o stopostotnom poskupljenju cijene vezova. Koncem prošlog tjedna o ovom se problemu izjasnila opozicijska gradska nezavisna lista Rodoljuba Kosića, s tim da je na sjednici Gradskog vijeća zatražila da se o pitanju poskupljenja vezova raspravi na sjednici. No, većina u vijeću nije prihvatila proširenje već utvrđenog dnevnog reda. Vijećnici nezavisne liste nisu odustali, tražili su da se ipak, bez obzira na gradonačelnikovo (ne)očitovanje, glasa za proširenje dnevnog reda. Došlo je do glasanja, a prijedlog oporbe da se pitanje poskupljenja vezova postavi na dnevni red odbijen je većinom glasova. Tada je došlo do kratke pauze nakon koje je u ime nezavisne liste vijećnik Stevo Žufić predao predsjedniku vijeća zahtjev za sazivanje tematske sjednice vijeća koja bi trebala raspravljati o stanju u porečkoj luci i načinu upravljanja vezovima od strane porečkog poduzeća Usluga. Zahtjev je potkrijepljen potpisom šestorice vijećnika, pa će se čelništvo vijeća trebati očitovati i shodno poslovniku zakazati tematsku sjednicu u roku od 15 dana.

Odlukom poduzeća Usluga koje upravlja komunalnom lučicom cijene su bitno povećane. Prema odluci o poskupljenju, vlasnik čamca do četiri metra dužine dosad je plaćao godišnji vez 400 kuna, a od 1. siječnja plaćat će 800 kuna. Za čamce od četiri do pet metara plaćat će se tisuću kuna umjesto dosadašnjih 500 kuna, a za one od pet do šest metara sa 600 na 1.200 kuna, od šest do sedam metara sa 700 na 1.400 kuna i tako dalje. Iz poduzeća Usluga su nam objasnili da su se za dvostruko veće cijene odlučili kako bi se porečka luka prilagodila cijenama u ostalim lukama u Istri. Tom se tumačenju odluke o poskupljenju priklonio i porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

Nakon što su predali zahtjev za sazivanje tematske sjednice oporbeni vijećnici su napustili vijeće, a nakon toga se na poskupljenje osvrnuo sam direktor Usluge Milan Laković koji je vijećnicima objasnio da je do poskupljenja došlo zbog utjecaja inflacije te opovrgnuo informaciju da je u ostalim istarskim lučicama cijena veza daleko manja.

- Na vezu su pronađena 23 neprijavljena plovila, pronašli smo 25 zapuštenih barki, utvrdili smo 17 pravnih osoba koji su vlasnici 29 plovila. Činjenica je da se vezovima ljeti trguje, zimi se vez drži da bi ga se ljeti iznajmio turistima, rekao je Laković i zaključio da je namjera Usluge uvesti red i sistem pozitivnog poslovanja. (Napisao i snimio Elio VELAN)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 1. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter