Komunalni redari obilazit će poslovne subjekte radi selekcije otpada

Građani već mogu selektivno odlagati otpad iz kućanstava (Neven LAZAREVIĆ)
Građani već mogu selektivno odlagati otpad iz kućanstava (Neven LAZAREVIĆ)

U ponedjeljak 3. travnja počet će odvoz selektivno prikupljenog otpada za poslovne subjekte u samom centru grada, a ovih im se dana dijeli i prigodna brošura. Riječ je o poslovnim subjektima koji stvaraju više od 75 posto ukupno proizvedenog otpada u gradskom središtu, pretežno o prodavaonicama koje imaju velike količine ambalažnog otpada (papira-kartona, plastike), ali i ugostiteljskim objektima koji su u ljetnim mjesecima ujedno i najveći proizvođači komunalnog otpada. Građanima koji su zadužili elektronske ključeve već je omogućeno selektivno prikupljanje i odlaganje u podzemne posude.

Podijeljeni e-ključevi

- Odvojeno prikupljanje otpada dio je složenog sustava gospodarenja otpadom koji se u suradnji s Gradom Pula odvija već duži niz godina. S odvojenim prikupljanjem otpada, Grad Pula započeo je prije gotovo deset godina, a zahvaljujući sustavnom radu i angažmanu samih građana, danas je stopa izdvajanja otpada u Puli jedna od najviših u Istri te iznosi oko 20 posto. Nakon postavljanja podzemnih posuda na pet lokacija u užem gradskom središtu i podjele elektronskih ključeva-tagova kućanstvima te zaduženju odgovarajućih posuda od strane poslovnih subjekata, stvorili su se preduvjeti za početak provođenja pilot projekta prikupljanja i odvoza komunalnog otpada iz gradskog centra, pojašnjava direktor Pula Herculanee Igor Stari.

Tijekom zimskih mjeseci, ističe nadalje, na pet lokacija u gradskom centru postavljeni su podzemni otoci i to na trgu Sv. Tome, Kapitolinskom trgu, Parku grada Graza, Danteovom trgu i Ciscutijevoj ulici. Kućanstva u ulicama Uspon Pavla Đakona, Uspon Sv. Roka, Rasparaganov uspon, Kandlerova ulica, ulica Riva, Porta Stovagnana, Uspon Konzula Istranina, Kapitolinski trg, Forum, Flaciusova Ulica, Augustov prolaz, Maksimilijanova ulica, Hermana Dalmatina, Držićeva ulica, Prolaz kod zdenca, Vicolo della Bisa, Piazzetta Lacea, Prolaz kod kazališta, Clerisseauova ulica, Anticova ulica, Cvečićev uspon, ulica Sergijevaca, Uspon Sv. Franje Ašiškog, Benediktantske opatije, Uspon Vincent od Kastva, Stara tržnica, trg Portarata, Laginjina ulica, Ciscuttijeva ulica, Smareglina ulica, Dobrilina ulica, Uspon Sv. Stjepana, Verinska ulica, dio ulice Giardini 15, 16, 18 i 19, dio Flanatičke ulice brojevi 1,2, 3, 5, 8, 9,13, 15, 16, 18 i 19 te Švalbina ulica dobili su elektronske ključeve koje će ubuduće koristiti za otvaranje podzemnih posuda i odlaganje otpada.

- Sve koji eventualno nisu još dobili ključ moraju se javiti u Pula Herculaneu. Ove podzemne posude namijenjene su isključivo kućanstvima u tom dijelu grada i navedenih ulica i malim poslovnim subjektima koji stvaraju male količine otpada (suvenirnice, zlatarne, kopirnice, itd.). Zajedno s ključevima dostavljene su i brošure o načinima odlaganja selektivno prikupljenog otpada, kaže direktor Stari.

Svakodnevno pražnjenje

Prema gradskoj odluci o odvozu komunalnog otpada u samom gradskom centru svi poslovni subjekti dužni su zadužiti posudu odgovarajućeg volumena i prema dogovorenom rasporedu je ostaviti ispred svog objekta gdje će ju Pula Herculanea isprazniti i naknadno pokupiti. Do sada je 40-ak poslovnih subjekata, većinom ugostiteljskih objekata s terasom, zadužilo odgovarajuću posudu, a sada će prema potrebi odgovarajuće posude zadužiti i ostali poslovni subjekti i to prije svega oni veći, dok će manji kao suvenirnice, javni bilježnici, odvjetnici, zlatarne, manje trgovine, itd. isto biti usmjerene na odlaganje u podzemne posude.

- Želim istaknuti da će se edukacija i kontrola odlaganja selektivno prikupljenog otpada za poslovne subjekte obavljati svaki tjedan te ih pozivamo da već prvog dana, 3. travnja, izvade svoje posude do 9 sati ujutro kako bi mogle biti ispražnjene. U ovom vremenskom razdoblju prije početka sezone posude će se prazniti svakodnevno od 9 do 10 sati te će se frekvencija pojačavati na dnevnoj osnovi kako će se bližiti sezona. Uz posudu poslovni subjekt dužan je primjereno izdvojiti i ambalažni otpad, ako ga ima, a ako ne, to može učiniti dan poslije. Iako se u ovom vremenskom razdoblju očekuje mala količina otpada upravo je sada najpogodnije vrijeme za prilagoditi se novom načinu prikupljanja i odvoza. Ovdje želimo istaknuti da ćemo nakon određenog vremena ukloniti postojeće posude na javnim površinama i da poslovni subjekti neće imati mogućnost odlaganja svog komunalnog otpada.

Također važno je napomenuti da će odmah u početku komunalni redari svakodnevno obilaziti poslovne subjekte i u početku upozoravati o načinu i obvezi odlaganja komunalnog otpada.

- Ovim putem isto tako molimo građane da počnu stvarati navike odlaganja svog selektivno prikupljenog otpada prema uputama u brošurama da se ne bi doveli u situaciju da nakon povlačenja posuda s javnih površina nemaju gdje odložiti svoj komunalni otpad, kaže direktor Pula Herculanee Igor Stari.

Kako doći do e-ključa?

Za sve dodatne informacije moguće je nazvati Pula Herculaneu na sljedeće brojeve telefona: 541-597, 544-094, 638-406, 638-407 i 638-409. Poslovni subjekti koji nisu zadužili posudu ili kućanstvo koje nije dobilo elektronski ključ moraju se javiti na navedene brojeve telefona gdje će dobiti sve potrebne informacije o zaduženju. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter