Komunalni redari nemoćni protiv ilegalnih prodavača

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Svjetleći i leteći zvrkovi i za ovogodišnjih ljetnih večeri "krase" nebo u samom centru grada. Mobilnim prodavačima svjetlećih igračaka omiljeni su punktovi s većom koncentracijom ljudi, posebice djece, pa svoj mobilni štand uglavnom lociraju na Forumu, Trgu Portarata te duž Ulice Sergijevaca. Svjedočili smo situaciji kada je komunalni redar na Forumu razgovarao s prodavačem koji je potom započeo sa spremanjem rekvizita, no čim se redar udaljio, nesmetano je nastavio sa svojom nelegalnom aktivnošću.

Grad može zabraniti prodaju

Uzevši u obzir primjere iz Rovinja i Poreča, u kojima su koordiniranim akcijama inspektora, policajaca i komunalnih redara ovakve prodaje stopirane, provjerili smo kako se i zašto ovaj problem ne rješava u Puli. Na pitanja kakav je postupak i u čijoj nadležnosti, mogu li i u kojoj mjeri komunalni redari intervenirati u sprječavanju ovakve nelegalne prodaje, odgovorio nam je pročelnik za komunalni sustav Damir Prhat.

- Pitanje ilegalne prodaje svjetlećih igračaka na pulskim trgovima u ingerenciji je gospodarske inspekcije koja je dužna voditi nadzor o načinima prodaje takvih proizvoda. Budući da Grad Pula izdaje odobrenja i rješenja za prodaju proizvoda ili suvenira isključivo na unaprijed predviđenim mjestima za prodaju, ukoliko se eventualni zakupnik ne pridržava uvjeta koja su prethodno propisana, Grad može zabraniti daljnju prodaju. No, u slučaju prodavača svjetlećih rekvizita, sankcionirati ih može isključivo Gospodarska inspekcija. S obzirom da se u većini slučajeva "prodavači" slobodno kreću po javnim površinama komunalni redar ih može samo upozoriti da je to nedopušteno, što je u nekoliko navrata i učinjeno, pojasnio je Prhat.

U Rovinju su se, podsjetimo, s nelegalnim prodavačima obračunali koordiniranom akcijom policajaca, inspektora i redara, i to učinkovito. Akcija je još više dobila na efektu jer je obavljena tijekom manifestacije Noći svetog Lovre. Tada je, naime, grad, kako bi se bolje vidjele i doživjele zvijezde padalice te doživio romantični ugođaj, bio obasjan tek svjetlošću lučica i baklji. Nakon dugih ljetnih večeri nebo nad Rovinjem bilo je čisto, a ulice prohodne i bez ometanja plišanih te svjetlećih i letećih igračaka. Kako je nedavno za naš list pojasnio voditelja Odsjeka komunalnih djelatnosti Elvis Prenc, tada je zbog ilegalne prodaje evidentirano šest osoba, kojima su svjetleći rekviziti oduzeti. Oduzeta je roba u vrijednosti od više tisuća kuna, a nelegalni prodavači su nakon privođenja i legitimiranja u policijskoj postaji, morali platiti i kaznu. Takvih će, koordiniranih i iznenadnih kontrola u Rovinju biti još, najavio je.

U Poreču pomagali inspektori

Budući da komunalni redar ne može legitimirati osobu, niti zaplijeniti robu, za provođenje slične akcije kojom je "pročešljana" i porečka riva zatražena je pomoć carinskih inspektora i policije. Podijeljeni u četiri grupe, od 17 do 21 sat obilazili su starogradsku jezgru i porečki Trg slobode, dakle najčešće punktove na kojima se nalaze ilegalni prodavači. Kažnjena su, doznajemo i dva štanda koji su imali rješenje o korištenju javne površine, ali roba koju su prodavali nije bila u skladu s izdanom dozvolom, te dvoje prodavača na klupicama jer je utvrđeno da prodaju "lažnjake" pa im je roba i oduzeta. U starogradskoj jezgri zatečena su tri rezača silueta, koji su ilegalno koristili javne površine, te su legitimirani, napravljen je zapisnik i zatraženo da oslobode javnu površinu. I u Poreču su najavili ponavljanje ovakvih akcija. Zašto Pula ne poduzme iste mjere, ostaje nam i nakon ove ljetne sezone, nepoznanica?! (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter