Komunalni redari brinut će o redu na "željezničkoj"

Stanari oko Željezničkog kolodvora traže da se zabrani noćni rad budućem klubu (M. ANGELINI)
Stanari oko Željezničkog kolodvora traže da se zabrani noćni rad budućem klubu (M. ANGELINI)

Nakon što je investitor Enes Ibrahimović prošlog tjedna organizirao sastanak s vijećnicima Mjesnog odbora Arena da bi im prezentirao novouređeni Cargo klub nadomak Željezničkog kolodvora, okolni stanari nisu se odazvali jer su taj prostor smatrali neprimjerenim za sastanak. Nastavio se tako prijepor oko otvaranja, kako ga je investitor nazvao, multimedijalnog Centar-Cargo kluba na području bivšeg skladišta HŽ Carga.

Potrebna komunikacija

Stanari su potom, svega dan kasnije, odbacili mogućnost dogovora oko noćnog rada kluba i najavili da će od gradonačelnika Borisa Miletića tražiti zabranu izdavanja dozvole za noćni rad, tražeći garanciju za miran i kvalitetan noćni odmor.

"Ponovno ćemo uputiti zahtjeve gradonačelniku koji je sada na potezu i u kojeg polažemo nade da će postupiti razborito. O njegovoj odluci ovisit će razvoj situacije i pokazat će se da li je investitoru nešto obećano", rekli su, između ostalog, predstavnici stanara svih ulica na Punti.

Iako je investitor vijećnicima dokazao da se glasna muzika, odnosno buka, ne čuje izvan objekta, te tvrdi da će zaštitarska služba održavati red i mir na ograđenom parkiralištu, stanari, poučeni iskustvom s još jednim tamošnjim noćnim klubom, ne vjeruju obećanjima i ustraju na tome da gradska uprava donese odluku koja će im garantirati noćni red i mir.

S obzirom da nadu polažu u odluku gradonačelnika, te također traže izmjene GUP-a kojima bi se "izbrisale" djelatnosti koje omogućavaju noćni rad na tom području, upitali smo gradonačelnika što će učiniti u ovom slučaju.

- Prije svega želim istaknuti da razumijem zabrinutost stanara koji žive u okolici Željezničkog kolodvora te da je u ovom slučaju očito potrebna bolja komunikacija s investitorom da bi se otklonile sve eventualne nedoumice, započeo je gradonačelnik Miletić.

Privatna investicija

- Grad Pula u ovom slučaju ima ograničen utjecaj budući je riječ o privatnoj investiciji, no ono na čemu ću apsolutno insistirati jest strogo poštivanje svih onih odredbi koje Grad propisuje, od poštivanja razine buke i radnog vremena, do poštivanja javnog reda i mira, za što će biti potreban dodatni angažman komunalnih redara, tvrdi Miletić, iako ne pojašnjava da li to znači "snaženje" komunalnog redarstva jer nije tajna da komunalni redari rade samo jutarnju smjenu, te da rijetko kada, o čemu smo pisali u bezbroj navrata, stižu na vrijeme na mjesta prekršaja, odnosno da ih je i premalo za opseg posla koji bi trebali obavljati.

S druge strane Miletić pojašnjava da je, trenutno važeći, Generalni urbanistički plan Grada Pule donesen 2008. godine, a u proteklom je periodu, u nekoliko navrata, već doživio izmjene koje su uvijek posljedica želje za poboljšanjem onih segmenata koji se takvim planom mogu regulirati, pri čemu, kaže gradonačelnik, treba istaknuti da svaka izmjena prostornih planova započinje donošenjem Odlukom o pokretanju izrade, a što je u nadležnosti Gradskog vijeća Grada Pule. No, stanari su osim gradonačelniku dopis predali i Gradskog vijeću, te gradskim službama, pa je jasno da je odluka na Gradu, Vijeću i gradonačelniku.

Ipak, Miletić ističe da onemogućavanje noćnog rada nije predmetom GUP-a, već je radno vrijeme ugostiteljskih objekata regulirano Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i ovisi o tome u koju se skupinu svrsta pojedini ugostiteljski objekt u odnosu na uvjete koje zadovoljava.

Kao grad u kojemu se godišnje održi više od tisuću različitih manifestacija, mislim da je ključno naći pravu ravnotežu između ponude zabavnih sadržaja, s jedne, i osiguranja mira i sigurnosti s druge strane. Ponavljam, Grad će učiniti apsolutno sve što je u našoj ingerenciji da bi građanima osigurali potreban mir, a svako nepoštivanje gradskih odluka pravovremeno ćemo sankcionirati. Kao i uvijek do sad, spreman sam poslušati sve zainteresirane strane da bi donijeli optimalno rješenje u interesu svih građana, zaključio je gradonačelnik. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter