Komunalna naknada u Pazinu veća za 17 posto

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Odlukom vijeća Grada Pazina vrijednost boda za utvrđivanje komunalne naknade povećat će se s 0,30 lipa na 0,35 lipa po metru četvornom stambene površine, a primjenjivat će se od početka iduće godine. Vrijednost boda za utvrđivanje komunalne naknade prije ovog povećanja od 17 posto bila je utvrđena 2001. godine, a u međuvremenu su se višestruko izmijenile komunalne potrebe koje se financiraju iz komunalne naknade, kako po obimu tako i po jediničnim cijenama.

Nedostaje milijun kuna godišnje

To je rezultiralo konstantnim nedostatkom prihoda za zakonom propisane komunalne djelatnosti, a to su, kako je pojasnio Daniel Maurović, gradski pročelnik za komunalne djelatnosti: odvodnja, održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, te groblja i javne rasvjete. Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno korisnici stambenog, poslovnog i garažnog prostora, te građevnog zemljišta koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti i neizgrađenog građevinskog zemljišta. "Nedostaje nam oko milijun kuna godišnje kako bi održavali grad na postojećem dostignutom standardu", kaže Maurović. Grad taj milijun mora nadoknađivati iz poreza na dohodak, koji će se zbog novog poreznog zakona smanjivati. U takvoj je situaciji sve teže podmirivati rashode za održavanje grada, iako se svake godine nastoji uštedjeti, veli Maurović. Od 2001., otkako se komunalna naknada plaća 0,30 lipa po metru četvornom, cijena goriva povećana je za 100 posto, a cijena struje viša je za 25 posto. Povećanjem vrijednosti boda na 0,35 kuna po metru četvornim gradski proračun uprihodio bi od 500 do 600 tisuća kuna, rekao je Maurović.

Ipak najmanja naknada u Istri

Nezavisni vijećnik Valter Milohanić smatra kako je to dodatno opterećenje za građane i poduzetnike, a nezavisni Renato Kalac kaže kako je to nezahvalna odluka koja se donosi na štetu građana, poduzetnika i gospodarstvenika. On smatra da još ima prostora za uštede, primjerice na rasvjeti gradskog stadiona. "Podigli smo prirez za 80 posto, cijenu vode za 21 posto i komunalnu naknadu za 17 posto. To je veliko povećanje za poduzetnike koji jedva spajaju kraj s krajem", rekao je Kalac spočitnuvši predstavnicima HSU-a i SDP-a što su podržali ovaj prijedlog.

Nakon povećanja boda za utvrđivanje komunalne naknade ona će i dalje biti najmanja u Istri, rekla je Vesna Ivančić u ime kluba IDS-a, HNS-a i HSU-a. Dodajući kako su kroz projekt Pazi(n) proračun, kroz rasprave u Mjesnim odborima građani upozoravali na razne probleme, a izložili su i zahtjeve za male komunalne akcije. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter