Komunalna infrastruktura stiže i u tzv. Brijunsko naselje

Strpljivo čišćenje novih arheoloških nalaza (M. MIJOŠEK)
Strpljivo čišćenje novih arheoloških nalaza (M. MIJOŠEK)

Rekonstrukcija, bolje reći gradnja prometnice na sjeveru Fažane, koja spaja naselje između Vodnjanske ceste i obale s jezgrom mjesta, počinje u ponedjeljak, najavio je općinski načelnik Radomir Korać. Taj pravac, zvan Cesta 2, povezuje Vodnjansku (kod raskrižja s Ulicom Matija Vlačića) s Ulicom 1. maja uz ogradu stare tvornice Badel.

Dio trase, zvana Cesta 1, izgrađen je prije koju godinu u sklopu rekonstrukcije Vodnjanske ceste do raskrižja za Peroj, a sada će kompletnu infrastrukturu dobiti i preostali dio tzv. Brijunskog naselja koji se ni uz najbolju volju nije moglo nazvati ulicom.

Rok za završetak radova je 90 dana

- Nakon toliko godina povezujemo taj dio naselja sa središtem Fažane. Ljudi žive tamo već 45 godina bez osnovne infrastrukture poput asfalta i rasvjete, rekao je Korać.

Tako nakon više desetljeća slijedi gradnja prave prometne površine, fekalne i oborinske odvodnje, vodovodne mreže, javne rasvjete, a bit će ugrađena i elektronička komunikacijska infrastruktura (EKI). Investicija je to vrijedna oko tri milijuna kuna, no zanimljivo je da je taj projekt još 23. prosinca prošle godine Fažana aplicirala za nepovratna sredstva Europske unije.

- Općina će financirati radove, ali očekujemo da nam prihvate projekt i da dobijemo povrat uloženih sredstava iz EU fonda, rekao je Korać.

Kao najpovoljniji izvođač na natječaju je odabrano pulsko poduzeće Cesta, a nadzor će provoditi tvrtka Cardo & Decumanus, također iz Pule. Rok za završetak radova je 90 dana.

Rješenje prometnog rasterećenja Fažane

- Ta nam je cesta bitna i zbog povezivanja s budućim turističkim lokacijama koji se planiraju realizirati na tom području. U vlasništvu Općine je i 4.500 četvornih metara turističkog zemljišta u blizini, a do sada ih nismo mogli nikome ni ponuditi s obzirom da je nedostajala kompletna infrastruktura, rekao je Korać.

U konačnici, ističe načelnik, ovo je rješenje i prometnog rasterećenja u užem području Fažane, s obzirom da će se u vrijeme turistički špica promet s Vodnjanske ceste prema velikom parkiralištu kod Badela moći odvijati novom prometnicom, a ne isključivo preko raskrižja nedaleko od starog groblja. (Zvjezdan STRAHINJA)



Podijeli: Facebook Twiter