Komunalna infrastruktura na meti buzetskih HNS-ovaca

Tomislav Jakac, Sebastijan Glavić i Nermin Ibrahimović (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Tomislav Jakac, Sebastijan Glavić i Nermin Ibrahimović (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nedostatak parkirališnog prostora jedan je od dugogodišnjih problema starogradske jezgre Buzeta. Rješenja ima, a buzetska podružnica HNS-a ponudit će ga u predizbornoj kampanji, istaknuo je na konferenciji za novinare Nermin Ibrahimović, predsjednik novoosnovanog HNS-ovog ogranka Buzet - Stari grad. Ibrahimović je upozorio i na ruševne kuće koje predstavljaju opasnost za prolaznike, posebice istaknuvši dvije lokacije - kod crkve sv. Jurja i pored dječjeg igrališta.

- Prazne gradske prostore trebalo bi staviti u funkciju uz minimalan zakup, tako da se u njima otvore obrti ili sadržaji koji bi privukli turiste. Stare radionice - češljara, kovačnica, pekara, rade samo jedan dan u godini, na Subotinu po starinski, no i njih bi također trebalo staviti u funkciju turizma, mišljenja je Ibrahimović. U starom gradu, rekao je, u tijeku su infrastrukturni radovi pa kad se već prekopavaju ulice trebalo je postaviti cijevi za plin i priključak prema svakoj kući. U planu je plinofikacija Istre, Buzet doduše neće biti brzo na redu, ali to nije razlog da se sada ne naprave pripreme, da se ulice ne bi ponovno prekopavale.

Popis lokalnih problema upotpunio je Sebastijan Glavić, predsjednik novosnovanog HNS-ovog ogranka Vrh. Istaknuo je da je sanacija Društvenog doma u Vrhu dovršena 80 posto, riješene su instalacije i krov, ali ne i međukatna betonska ploča. Postojeća je drvena i u lošem stanju te opasna prilikom održavanja bilo kakvih društvenih sadržaja.

Građani nisu dobili odgovor zašto radovi stoje dvije godine iako je to jedini dom u funkciji u Vrhu i okolici. Glavić je također naglasio da je Vrh jedino veće naselje koje nema autobusnu čekaonicu iako imaju tri linije dnevno. Zauzeo se i za izgradnju zaobilaznice oko Marčenegle s obzirom da kamioni ne mogu proći kroz selo.

Novi predsjednik HNS-ovog ogranka Štrped Tomislav Jakac, koji je na toj funkciji zamijenio Ecija Jakca, upozorio je da se tamošnji poljoprivrednici i dalje suočavaju sa štetama od divljih svinja te rekao da rješenje treba tražiti preko Županije i države. Treba omogućiti veći odstrel i brojčano stanje ove divljači u lovištu vrati u normalne okvire, jer se na tom području više ništa ne može saditi.

Predsjednici HNS-ovih ogranaka zaključili su da komunikacija mjesnih odbora s građanima nije najbolja, da je rad netransparentan, odnosno da građani nemaju informacije o projektima koji se odvijaju na njihovom području. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter