Komunalci sada kontroliraju bespravnu gradnju

Zbog bespravnog parkiranja ispisano 213 kazni
Zbog bespravnog parkiranja ispisano 213 kazni

U turističkim mjesecima kada se broj ljudi u priobalju povećava za tri i više puta, biti komunalni redar u Rovinju i nije neki zgoditak na lotu. Uzmemo li u obzir i činjenicu da se njihov broj godinama smanjuje, odnosno da ih je u hrvatskoj perjanici turizma ove i prošle godine bilo troje (plus voditelj), valja im skinuti kapu. 

Standardno, i ove je sezone najviše posla bilo oko terasa. Osim što su pravi ljetni mamac za svakog turista i domaćeg gosta te ih na području grada ima 120, što sezonskog, a što stalnog karaktera, većih problema, izuzmemo li one standardne koji se tiču prekoračenje određenih gabarita, nije bilo.

- Konkretno, tijekom ljetnih mjeseci, a sve zbog prekoračenih gabarita, ispisali smo 37 prekršajnih sankcija. Naime, nakon jednog i više upozorenja uslijedile su i novčane kazne koje su za fizičke osobe iznosile između tri i pet tisuća kuna, dok su pravi subjekti  morali platiti kazne u rasponu od pet do deset tisuća kuna. Gornji prag novčanog kažnjavanja odnosio se na opetovane kršitelje gradskih odredbi, pojasnio nam je voditelj komunalnih redara Elvis Prenc.

Uzevši u obzir da su u većini slučajeve prekršitelji, odnosno probijači dozvoljenih gabarita ponavljači zanimalo nas je kako Grad rješava probleme. Opetovanim kažnjavanjem ili drugačijim kaznama?

- S obzirom na to da je riječ o ponavljačima i da se kod istih primjenjuje i naplaćuje najveća moguća kazna, a da ona baš i ne poluči željene rezultate, ove ćemo godine predložiti gradskom Povjerenstvu za dodjelu terasa da ih sankcioniraju najtežom mogućom kaznom, a ta je uklanjanje terasa, poručio je Prenc, od kojeg doznajemo da je u tijeku i jedan upravni postupak kojim se nastoji ukloniti jedna terasa.

- Sve u svemu turistička sezona dobro je odrađena. Nekad velikih problema, poput ilegalnog kampiranja na zelenim gradskim površinama gotovo da i nismo imali, čemu ponajviše valja zahvaliti činjenici da je Grad osigurao parkirališta s potrebnom infrastrukturom, ali i dojavama građana. U tom segmentu uveden je red i učestalim kontrolama ali i zbog kampera koji se na terenu sada ponašaju onako kako vide, odnosno propisi dozvoljavaju, prokomentirao je Elvis Prenc, od kojeg doznajemo da ostali vlasnici manjih limenih ljubimaca nisu bili tako susretljivi pa im je zbog parkiranja automobila na zelenim površinama tijekom srpnja i kolovoza ispisano 213 obavijesti o počinjenim prekršajima, a što ih je u konačnici koštalo tisuću kuna po prekršaju, odnosno upola manje ako je uplata izvršena u roku tri dana.

Pored svih ostalih zadataka, među kojima je i nadzor nad psima, komunalni redari od 2013. godine nadležni su i za uklanjanje jednostavnih građevina.

- Trenutno smo u postupku uklanjanja nekolicine bespravno izgrađenih nadstrešnica (lokacije Borik i  Lacio Sercio). Konkretno, tri će strehe ovih dana biti uklonjene, a za dvije je u tijeku žalbeni postupak koji, ponavljam, ne odgađa izvršenje. Ujedno, u našem  odjelu vlasnici nekretnina mogu ishoditi rješenja za sanaciju zgrada (uglavnom je riječ o starogradskoj jezgri) kada je potrebno obaviti manje preinake poput sanacije krovnog vijenca, pročelja i slično, kao i potrebne dozvole za građevinske radove, pojasnio nam je voditelj Odsjeka za komunalno i prometno gospodarstvo Rovinja Elvis Prenc. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter