Komunal na kraju grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljeti ih muci prašina, zimi blato i tako vec 26 godina zaredom. Svakodnevica je to za 20-ak obitelji malog naselja Komunal, uz cestu istoga imena, za koje mnogi Puljani i ne znaju gdje je smješteno. Komunal se nalazi iza Valmada i Agrokoke, tik prije bespravnog naselja Monte Turko. Naselje je godinama bez asfalta, nema javnu rasvjetu, a o kanalizaciji njegovi stanovnici niti ne sanjaju.

Mada su situaciju šutke trpjeli godinama, kap koja je prelila cašu mnogim Komunalcima je poskupljenje komunalne naknade za gotovo 150 posto. Zašto, pitaju se žitelji Komunala vodeci nas kroz naselje i opisujuci što sve od komunalne infrastrukture nemaju.

- Nama je za obiteljsku kucu komunalna naknada sa 137 narasla na cak 313 kuna, ali mene zanima što ja za to dobivam, pita se Vale Danilo, jedan od žitelja. Dodaje da ne bježi od placanja, no ovdje se punih 26 godina koliko tu živi nije uredivalo baš ništa, komunalne strukture uopce nema te mu je nejasno zašto naknadu uopce placa i kamo ona ide.

Gospoda Nevica, uz rijeci kako ne želi pred aparat no sigurna je da "asfalt nece docekati", pojašnjava nam da je situacija bila podnošljivija kada su mještani Komunala bili "zadnji na cesti". No, sada se njome prolazi do Monte Turka, gdje se, unatoc tome što se ne bi smjelo, gradi punom parom, a kuca je sve više i više. Cestom, dodaje, stalno šibaju kamioni i život im cine nepodnošljivim.


Podijeli: Facebook Twiter