Komšiceva ostavka i dalje bez javnog obrazloženja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšic, koji je podnio ostavku na sve dužnosti u Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP), i predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija sastali su se u utorak u Sarajevu, no nakon njihova razgovara i dalje je ostalo nejasno što je Komšica potaknulo na ostavku.

Lagumdžija i Komšic razgovarali su iza zatvorenih vrata u središnjici SDP-a u Sarajevu, a nakon susreta koji je trajao oko dva sata brojnim su okupljenim novinarima uskratili odgovore na pitanja.

Lagumdžija je kratko kazao da ce sve biti jasnije nakon sjednice predsjedništva SDP-a u srijedu. "Nakon toga cemo sve objasniti", izjavio je Lagumdžija. I Komšic je bio podjednako suzdržan zamolivši za strpljenje do srijede.

Ovaj Komšicev postupka predstavlja prvorazredno iznenadenje s obzirom na to da su Lagumdžija i Komšic godinama slovili za iznimno bliske suradnike.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihic, cija je stranka i glavni koalicijski partner SDP-a, izrazio je zabrinutost da ce se sukob Lagumdžije i Komšica odraziti na funkcioniranje države. On je lokalnim medijima kazao da takva mogucnost posebice postoji na planu vodenja vanjske politike s obzirom da je ona dio ovlasti Predsjedništva BiH ciji je clan Komšic, dok opetarivne poslove vodi ministarstvo vanjskih poslova kojemu je na celu Lagumdžija.

Komšic je pisanu ostavku stranackom vodstvu uputio nenajavljeno u ponedjeljak kasno poslijepodne, a nagada se da je ona motivirana Komšicevim nezadovoljstvom nacinom na koji Lagumdžija vodi SDP kao i njegovim potezima u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter