Komšic odustao od ostavke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine odbacilo je u srijedu ostavku koju je na sve stranacke dužnosti podnio clan Predsjedništva BiH Željko Komšic, a on je odustajuci od ostavke najavio da ce se kandidirati za predsjednika stranke ne bi li zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Zlatka Lagumdžiju.

- Predsjedništvo je nakon rasprave jednoglasno odbacilo ostavku Željka Komšica, izjavio je Lagumdžija novinarima nakon zatvorene sjednice vrha SDP-a koja je trajala dulje od tri sata.

Lagumdžija je kazao da se na sjednici pojavio prijedlog da se on povuce s mjesta predsjednika stranke, a Komšic imenuje za privremenog predsjednika, no to nije prihvaceno.

Dodao je da je Komšiceva ostavka bila povod i za širu raspravu o stanju u zemlji u svjetlu cinjenice da je SDP stranka na vlasti, a da je stanje u zemlji loše, što izaziva veliko nezavodovoljstvo kod svih gradana, pa i clanova SDP-a.

- Ovo nam je s jedne strane trebalo i pokazali smo da smo svjesni stanja u kojemu se zemlja nalazi, izjavio je Lagumdžija.

Komšic je novinarima rekao da je prihvatio odluku predsjedništva stranke.

- S Lagumdžijom sam u utorak imao iskren razgovor, a danas sam želio cuti što kažu moji drugovi. Rekli su mi svašta, i da sam odgovoran i da bježim, a to mi je najteže palo, izjavio je Komšic, dodajuci da je na to odgovorio da se nece povuci.

- Ja sad idem do kraja i bit cu kandidat za predsjednika SDP-a na iducem kongresu, premda mi to nije bila ambicija, najavio je.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je ponudio ostavku, kazavši da je na njemu bio veliki teret zbog opceg zastoja i lošeg stanja u zemlji.

- Kriv sam jer nisam ljudima znao dati odgovore koje su tražili, a kao dopredsjednik stranke sam kriv jer sam isuviše cesto stajao po strani i jer nisam rekao što sam mislio kad je trebalo, izjavio je Komšic, isticuci da je njegova ostavka uvjetovana i osobnim osjecanjem krivnje zbog nekih zbivanja i u zemlji i SDP-u.

- Sve to govori o potrebi unutarnje reforme SDP-a i zato sam ja dao ostavku, kazao je Komšic.

Brojna nagadanja koja su pratila Komšicevu ostavku ukljucivala su i ona o njegovom osobnom sukobu Lagumdžijom. "Nas dvojica se nikada nismo svadali", ustvrdio je Komšic.

Komentirajuci Komšiceve kritike na racun stanja u SDP-u i u zemlji, Lagumdžija je kazao da su svi u stranackom vrhu nezadovoljni brzinom provedbi reformi.

Kazao je kako i to kako se na iducemu kongresu, koji ce biti održan nakon opcih izbora 2014., ne kani ponovo kandidirati za predsjednika SDP-a.


Podijeli: Facebook Twiter