Kompostanu u Puconcima stopirala neutemeljena bojazan


- Točno je, projekt fermentacijske kompostane trebao se prije nekoliko godina realizirati na području Općine Puconci, no nije prošao, potvrdio nam je u kraćem telefonskom razgovoru Ernest Nemec, načelnik ove slovenske općine, smještene nedaleko Murske Sobote. Sada se takva kompostana za proizvodnju organskog humusnog gnojiva planira u Buzetu, no protivnici njene izgradnje okupljeni u građansku inicijativu Pravo na čisti grad, neuspješan pokušaj u slovenskim Puconcima izvukli su kao nešto što im govori u prilog, jer i tamo je lokalno stanovništvo bilo protiv, uz argument da ne dobivaju ništa osim otpadnih voda, smrada i gustog prometa teretnih vozila, s obzirom bi se u kompostanu dovozio pileći gnoj iz cijele Slovenije.

Ernest Nemec, koji u to vrijeme, kako nam je rekao, doduše nije obnašao funkciju općinskog načelnika, istaknuo je da projekt kompostane u Puconcima nije prošao stoga što na tom području imaju regionalni centar za zbrinjavanje otpada i građani su bili protiv izgradnje još jednog takvo sličnog objekta.

- Građani su se protivili izgradnji i zbog bojazni da će se iz kompostane širiti neugodni mirisi, rekao nam je Nemec.

Da se projekt kompostane prvo pokušao izgraditi u Puconcima, potvrdio je i Igor Krota, direktor firme Adria Eta Zagreb čija je ponuda na Gradskom vijeću Buzeta odabrana kao najpovoljnija za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba.

- Za projekt kompostane u Puconcima dobili smo sve dozvole slovenske državne Agencije za zaštitu okoliša, ali ne i građevinsku dozvolu od resornog ureda. Procedura se odugovlačila zbog protivljenja mještana, iako njihova bojazan nije bila utemeljena na nikakvim argumentima. No, nama je u tom razdoblju isteklo financiranje iz EU fondova i isto tako garancija banke da će financirati ostatak projekta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter