Kompostana upitna jer UPU Male Hube nije važeći

Mala Huba ponovo u fokusu javnosti (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mala Huba ponovo u fokusu javnosti (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U postupku donošenja izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja za područje gospodarske namjene - proizvodne Mala Huba 2, došlo je do propusta koji bi izgleda mogao ugroziti, među ostalim i projekt potencijalne kompostane. Sam UPU poduzetničke zone Mala Huba 2 već je mjesecima pod povećalom javnosti jer je upravo njegovim izmjenama omogućena po nekima sporna investicija kompostane, a ovo bi ga ponovo moglo vratiti u fokus javnosti.

Tko je sve kriv?

Ovakve neslužbene informacije potvrdio je djelomično gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić rekavši da na temelju dopisa Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije postoje indicije da nisu ispoštovani svi zakonski koraci u proceduri donošenja izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja za područje gospodarske namjene - proizvodne Mala Huba.

-Do greške je došlo u dostavi poziva za javnu raspravu određenim javnim tijelima. Iz tog razloga donio sam rješenje o razrješenju pročelnice gradskog Odjela za gospodarenje prostorom Anice Milković Grbac, a utvrđuju se eventualni propusti ostalih službenika, izjavio je Žulić.

Na pitanje kako će se to odraziti na investiciju kompostane, Žulić je odgovorio da u četvrtak ima sastanak u Ministarstvu graditeljstva gdje će pokušati dobiti odgovore što to dalje nosi. - Najvažnije je sada da se Gradskom vijeću predloži što hitnije usklađenje navedenih akata sa zakonom, rekao je Žulić.

Izjavu smo zatražili i od predsjednika Gradskog vijeća Damira Sirotića koji je izjavio da će sjednicu Gradskog vijeća sazvati u što kraćem roku nakon što dobiju svu potrebnu dokumentaciju i očitovanja.

Izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja za područje gospodarske namjene - proizvodne Mala Huba 2, usvojene su na Gradskom vijeću krajem 2014. godine. Već početkom 2015. godine vijećnici su izglasali odluku o odabiru ponude zagrebačke tvrtke Adria Eta Igora Krote kao najpovoljnije za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2, a potom je sklopljen ugovor o međusobnim obvezama i pravima između Grada Buzeta i tvrtke Adria Eta koja u Maloj Hubi namjerava izgraditi fermentacijsku kompostanu za proizvodnju organskog humusnog gnojiva, a koja će kao sirovinu za proizvodnju koristiti izmet peradi i grožđani drop.

Prosvjed mještana

Riječ je o investiciji koja od samih početaka izazva brojne kontroverze. Građanska inicijativa koju su protiv projekta fermentacijske kompostane u zoni Mala Huba pokrenuli mještani susjednih naselja, od Gradskog vijeća kategorički je tražila da se odustane od lokacije, odnosno odluke o odabiru ponude zagrebačke tvrtke Adria Eta kao najpovoljnije za osnivanje prava građenja. Posebno su bili zabrinuti da će se zbog sirovine koja će se koristiti, iz jedne tako velike kompostane buzetskom kotlinom širiti neugodni mirisi.

Pokrenuto je i potpisivanje peticije protiv izgradnje fermentacijske komopostane. Početkom svibnja prošle godine održan je referendum, no on nije uspio zbog male izlaznosti od 31 posto pri čemu se 1.135 građana izjasnilo da ne želi kompostanu u Maloj Hubi, a oko 455 njih bilo je za njenu izgradnju. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter