Kompostana je neprihvatljiva u Maloj Hubi

Građanska inicijativa: Obveza institucija je zaštita prava građana (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Građanska inicijativa: Obveza institucija je zaštita prava građana (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Promjenom urbanističkog plana Mala Huba 2 iz prosinca prošle godine omogućeno je svim potencijalnim investitorima koji se bave gospodarenjem otpadom, čak i opasnim, da to ostvare gotovo u centru Buzeta, što je nedopustivo, jer se prve kuće i ostali objekti nalaze na samo 200-tinjak metara udaljenosti, upozorava Građanska inicijativa "Pravo na čist grad" koja se gotovo godinu dana protivi potencijalnoj kompostani u Maloj Hubi. Ponovno su se okupili u subotu ističući da se u susjedstvu buduće kompostane možda priprema još jedan projekt prerade otpada.

- Nakon uhićenja Igora Krote koji se nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu, otkriveno je da je granično zemljište do buduće kompostane u vlasništvu tvrtke Mittel Finanz iz Karlovca. Roberto Panzarasa je oko 17.000 četvornih metara površine u Maloj Hubi kupio 1993. godine, a nakon 22 godine, u veljači ove godine za 680.000 eura prodaje ga tvrtki "Mittel Finanz" čiji je direktor postao dvadesetak dana ranije.

Zanimljiva je podudarnost u datumima, kupoprodajni ugovor sklopljen je 6. veljače, dva dana nakon što je kompostana dobila zeleno svjetlo na sjednici buzetskog Gradskog vijeća. Znači gotovo istovremeno se na istoj lokaciji otvara pitanje nove investicije.

Više puta naglašavalo se da urbanistički plan uređenja Male Hube 2 nije u skladu s prostornim planom Grada Buzeta kojim je jasno definirano da se gospodarenje otpadom može odvijati samo na dvije lokacije, a to su Griža i Golače što je propisano prostornim planom Istarske županije, ističu u Građanskoj inicijativi.

Postavlja se i pitanje, kažu zabrinuti građani, zašto je urbanistički plan uređenja izmijenjen i dopunjen člankom koji omogućava realizaciju građevina za gospodarenje otpadom od lokalnog značaja kada je u Griži u tijeku gradnja centra za gospodarenje otpadom od lokalnog značaja, odnosno pretovarne stanice, čiji je jedan dio i kompostana koja kapacitetom zadovoljava potrebe grada.

Treba li Buzetu i komercijalna kompostana za koju je potrebna sirovina peradarski gnoj kojeg na buzetskom području i široj okolici nema ni približno dovoljno. Buzet bi se time pretvorio u centar zbrinjavanja tuđeg otpada za korist privatnog interesa, uvjereni su u Građanskoj inicijativi. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter