Kompliciraniji pristup EU-u zbog Ceške?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ceški premijer Petr Necas potvrdio je u srijedu namjeru da za ratifikaciju predloži ceško izuzece iz Lisabonskog sporazuma zajedno s pristupnim ugovorom Hrvatske s Europskom unijom cime bi se moglo zakomplicirati prihvacanje ulaska Hrvatske u EU.

Necas je rekao da ce ceškom parlamentu predložiti za ratificiranje kao jedan dokument ulazak Hrvatske u EU predviden za sredinu 2013. i ceško izuzece, javila je austrijska novinska agencija APA. Ceška vlada time riskira da oporbena ljevica koja se protivi iznimci jer omogucuje slabiju zaštitu socijalnih prava zajedno s izuzecem blokira i pristup Hrvatske u EU u Senatu gdje ima apsolutnu vecinu, a cija je suglasnost potrebna.

Necas je istaknuo da Ceška podržava nastojanja Hrvatske da završi pristupne pregovore s EU-om u lipnju i do kraja godine potpiše pristupni ugovor, ali namjerava ugovor i izuzece podnijeti na glasa kao jedan dokument. Oporba je upozorila da bi time put Hrvatske u EU mogao postati "kompliciraniji".

Klaus je 2009. iznudio izuzece Ceške iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, otežuci s potpisivanjem ugovora kako bi sprijecio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugoga svjetskog rata iz tadašnje Cehoslovacke, traže povrat imovine koja im je zaplijenjena. Ovo izuzece takoder omogucuje konzervativnoj Demokratskog gradanskoj stranci premijera Necasa da slabije štiti socijalna prava ceških gradana.

Ceške oporbene lijeve stranke i sindikati žestoko su kritizirali izuzece. Potpredsjednica ceškog Senata Alena Gajduškova iz redova oporbenih socijaldemokrata, koji podržavaju ulazak Hrvatske u EU, oznacila je medutim uzuzece kao "neprihvatljivo". "Zbog njega bi gradani Ceške imali nižu razinu zaštite nego ostali gradani zemalja EU-a", rekla je ona.

Kada se dogovarao pristanak Ceške na Lisabonski ugovor, predvideno je da se izuzece koje je dobila ratificira zajedno s hrvatskim pristupnim ugovorom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter