Kompletno obnovljen novigradski vrtić Tičići

Polaznici Dječjeg vrtića Tičići (P. GREGOROVIĆ)
Polaznici Dječjeg vrtića Tičići (P. GREGOROVIĆ)

U novigradskom dječjem vrtiću Tičići, kojeg pohađa 117 djece, jučer je svečano obilježen dovršetak radova na energetskoj obnovi zgrade koja nije bila značajno obnovljena otkako je izgrađena prije 25 godina. Ukupna vrijednost radova  iznosi 1,6 milijuna kuna, a tim su novcem obnovljeni hodnici, prostorije gdje borave djeca te polivalentna dvorana. Radovima su spušteni i izolirani visoki stropovi, postavljena nova LED rasvjeta, zamijenjeni prozori i podovi te postavljeno podno grijanje. Izvedene su toplinske i hidro izolacije te zamijenjen dio krova koji je propuštao.

Vesna Bukarica, načelnica sektora za energetsku učinkovitost pri Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poručila je da ono što se ovim projektom uštedi na energiji da se  preusmjeri u obrazovanje i djeci zanimljive aktivnosti koje će od njih napraviti odgovorene i okolišno svjesne građane i kojima će energetske obnova i reciklaža biti uobičajeni način ponašanja.

Giuseppina Rajko, dožupanica izrazila je nadu da će ovaj projekt potaknuti i druge sredine da, poput Novigrada, iskoriste taj program i u svojoj sredini.

Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada rekao je da je u tom projektu Grad osigurao pola milijuna kuna te planira dodatno uložiti još 230 tisuća kuna za postavljanje podova, farbanje i rasvjetu u hodnicima. U drugoj polovici ove godine očekuje se drugi natječaj putem kojeg će se izgraditi nova kotlovnica te pušten u funkciju novi sustav podnog grijanja. Kada se to realizira ukupna vrijednost uložena u obnovu vrtića iznosit će 3,4 milijuna kuna.

Inače, obnova je započela u listopadu 2015., a od tada su dvije vrtićke skupine bile smještene u zgradi novigradske Zajednice Talijana.

Osim novca kojeg je investirao Grad, projekt je sufinanciran i s 300 tisuća kuna od državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te s 365 tisuća kune koje je investirala Istarska županija putem projekta Alterenergy. Osim obnove vrtića Tičići u Novigradu u sklopu projekta Alterenergy obnovljen je i dječji vrtić Grdelin u Buzetu.

Polaznici vrtića Tičići su u prigodnom programu otpjevali ekološke pjesme zborova Kikići i Zaro te darovali sve izvođače radova prigodnim poklonima. Ravnateljica vrtića Mirjana Andrilović i predsjednik Upravnog vijeća vrtića Branko Šopar uručili su predstavnicima investitora slike koje su oslikala djeca. (P. GREGOROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter