Kompjutorski virus s lažnim upozorenjem MUP-a

Ilustracija iz arhive (S. D.)
Ilustracija iz arhive (S. D.)

Pulska je  policija jučer oko 10.20 sati primila prijavu građanina o blokadi računala. Naime, 51-godišnjak iz Pule je prijavio da je, dok je pregledavao internetske stranice, na osobno računalo primio obavijest MUP-a da krši autorska prava s upozorenjem da je dužan uplatiti iznos od 500 kuna novčane kazne. Nakon izvršene uplate, MUP bi uklonio blokadu.

Muškarac nije izvršio uplatu, već je događaj prijavio policiji. S obzirom na navedeno, Policijska uprava istarska upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a. Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o trojan virusu tzv. GVU Trojan koji radi "otmicu" računala.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registryju i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

Isti se ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a. Umjesto plaćanja, Policijska uprava istarska poziva građane da se s obrate na broj 192. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter