Kompjutor prepoznaje žrtvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastojanju da što ranije otkriju žrtve zlostavljanja bostonski su lijecnici razvili kompjutorski program koji ce zdravstvenim djelatnicima ubuduce pomagati da kod svojih pacijenata prepoznaju i povežu simptome obiteljskog nasilja.

Jedan dan slomljena kost, nekoliko mjeseci kasnije sumnjiva infekcija pa sljedece godine depresija, na prvi se pogled cine zasebnim zdravstvenim problemima, no prema novom softveru rijec je o simptomima nasilja, objavio je Discovery News. Osim detektiranja zlostavljanja, novi bi se program u buducnosti mogao koristiti i za dijagnosticiranje skoro svake bolesti ili ozljede. S obzirom na to da je nasilje u obitelji vrlo teško detektirati jer traje godinama i u privatnosti doma, umjetna inteligencija cini se kao idealno rješenje.

Lijecnici koji su radili na osmišljavanju i testiranju softvera zahvaljujuci arhivskim podacima o ozljedama svojih pacijenata ustanovili su obiteljsko nasilje, a slucajevi gdje je ono vec bilo dijagnosticirano služili su za provjeru programa. Softver je mogao zlostavljanje u obitelji detektirati bar dvije godine ranije nego što bi se inace dijagnosticiralo, a u jednom slucaju program je prepoznao zlostavljanje i šest godina prije fizijatra.

No, ovaj se sustav oslanja na zajednicki elektronski zdravstveni karton, što je za sada i njegova mana jer žrtve zlostavljanja, da bi izbjegle ispitivanje, cesto traže lijecnicki tretman na razlicitim lokacijama. Pritom bolnice, ordinacije i lijecnici imaju vlastite zdravstvene kartone i vrlo cesto ne žele dijeliti informacije. Jedan elektronicki karton za svakog pacijenta omogucio bi softveru puno brže i pouzdanije detektiranje zlostavljanja.

Zdravstveni karton pacijenta cak nece morati biti predetaljni jer su lijecnici bostonske bolnice koristili opcenito bazicne podatke da bi prepoznali nasilnicko ponašanje, no, ako budu detaljniji, mogli bi omoguciti programu i tocnije dijagnosticiranje raznih bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter