Komparić: Gradu poslovanje NK Istre 1961 ne donosi nikakav rizik

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Gradski su vijećnici na sinoćnoj sjednici jednoglasno usvojili izvještaje o poslovanju niza gradskih ustanova i tvrtki. Drugačije je bilo s izvještajem najvećeg gubitaša, NK Istra 1961, čiji minus u poslovanju iznosi 16 milijuna kuna. Podržalo ga je13 vijećnika, dok ih je petero bilo suzdržano. Marko Martinčić je u ime Kluba vijećnika IDS-ove koalicije tražio pojašnjenja za takvo stanje i pitao predstavlja li ono opasnost za gradski proračun. Izrazio je žaljenje što na sjednici Vijeća nije prisutan nitko od predstavnika kluba i zaključio da je i to pokazatelj njihovog odnosa prema Gradu i vijećnicima.

Grad nije izdavao zadužnice za Istru 1961

Revizor Ernest Komparić je istaknuo da Gradu Puli, koji je vlasnik kluba s 35 posto, uz većinski RMU - Round Midnight Ulaganja d.o.o, poslovanje NK Istre 1961 ne donosi nikakav rizik.

- Grad nije izdavao zadužnice ni druga osiguranja plaćanja vjerovnicima, pa nema nikakvog rizika po tom pitanju. Klub je zasebna cjelina i on odgovara svojim kapitalom. Njegovi su rashodi narasli sa 16 na 23 milijuna temeljem planova ulaganja. Taj je novac osiguran, klub financijski stoji kvalitetno i nema rizika po vjerovnicima. Većina obaveza je prema većinskom vlasniku, a njihovo plaćanje je osigurano. Nogomet se financira na specifičan način, putem pozajmica vlasnika koje ulaze u temeljni kapital te se on povećava. Klub ima licencu do lipnja slijedeće godine, a HNS mu je ne bi izdao da on nije u mogućnosti financirati slijedeću nogometnu sezonu. Tome prethode rigorozne kontrole. Većinski vlasnik, koji je započeo s poslovanjem 1. lipnja, financirat će novu sezonu i slijedećih šest mjeseci će poduzeti mjere za još kvalitetnije poslovanje, rekao je Komparić.

Što se drugih gradskih tvrtki tiče, Martinčić je kazao da bi većina trebala povesti računa o činjenici da su im prihodi iz osnovnih djelatnosti u blagom padu, a djeluju na privilegiranom, unaprijed osiguranom tržištu uglavnom komunalnih djelatnosti. Vijećnik Viktor Lazarić (IDS) se osvrnuo na rad tvrtki Plinara, Vodovod i Herculanea koje su zajedno ostvarile 188,1 milijuna kuna prihoda i isto toliko rashoda, poslujući s pozitivnom nulom. Istaknuo je da su u svoje poslovanje, odnosno infrastrukturne projekte koji su temelj razvitka grada, uložile iznos veći od polovice gradskog proračuna te da Puljani ne plaćaju precijenjene komunalije. Plinari je predložio da se usmjeri u održavanje izgrađene infrastrukture, Vodovodu u smanjenje gubitaka u mreži, a Herculanei da svoje brojne projekte ostvaruje što dalje od obale i mora.

Pohvale više vijećnika dobile su gradske ustanove, koje su uz pozitivno poslovanje i ostvarile pomake programima, među kojima vrtići Pula i Rin Tin Tin, Gradska knjižnica i čitaonica, Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula, Kino Valli, Pula Film Festival, ali i cijela kulturna scena Pule. Nekolicina vijećnika je smatrala da Javnu vatrogasnu postrojbu, čiji je rad također pohvaljen, treba opremiti za djelovanje na moru. Zapovjednik JVP Klaudio Karlović je rekao da zakonski vatrogasci ne mogu djelovati na moru, već to čine u suradnji i plovilima Lučke kapetanije i policije. Napomenuo je da su na županijskoj razini započeli s realizacijom ideje zasnivanja pomorskog dijela vatrogastva. To će financirati EU fondovima pomoću kojih su zajedno sa Slovenijom i Italijom formirali ekipu od 45 vatrogasaca koji će biti osposobljeni i opremljeni za gašenje vatre i spašavanje ljudi na plovilima. Istarska županija je EU sredstvima kupila opremu za sanaciju onečišćenja na moru.

Čišćenje ulica prekršiteljima nove odluke

Jednoglasno je donesena i nova odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, usklađena sa zakonskim propisima i direktivama Europske unije. Resorni pročelnik Giordano Škuflić je skrenuo pažnju na novosti - povećanje novčanih kazni na 600 do tisuću kuna. Ivan Lasić (SDP) i Roberto Fabris (HSU) su iskazali bojazan da će provođenje odluke biti teško izvedivo, između ostalog, i zbog malobrojnosti komunalnih redara. Neophodno je podizanje svijesti i edukacija vlasnika kućnih ljubimaca, složili su se, pri čemu je Lasić kazao da je grad pun "nagaznih mina", a vlasnici koji čiste za svojim psima na javnoj površini prava rijetkost. Zanimljiv je prijedlog dao potpredsjednik Vijeća Ardemio Zimolo, svima koji ne poštuju ovu odluku i ogluše se na upozorenja komunalaca, a ne mogu ili ne žele platiti propisanu kaznu, omogućio bi da to nadoknade čišćenjem gradskih ulica. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter