Kompanijama cyber sigurnost sve važnija za poslovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cyber sigurnost kompanijama i institucijama postaje sve važnija za poslovanje te trenutno drži drugo mjesto na ljestvici rizika na svjetskoj razini, a peto mjesto u regiji jugoistočne Europe, istaknuto je u srijedu u Zagrebu na seminaru konzultantske kuće PwC Hrvatska "Cyber Security Seminar - Creating Digital Trust".

Seminar je okupio brojne predstavnike hrvatskih kompanija i medija kojima su stručnjaci iz PwC-a ukazali na sve veću važnost upravljanja cyber sigurnošću u sklopu čega je potrebno i predvidjeti moguće incidente (hakerski i drugi razni internetski 'napadi' na baze podatake i drugo) te unaprijed postaviti standarde i procedure. Na seminaru je predstavljen i novi prijedlog EU direktive o cyber sigurnosti koji podupire i Digitalnu agendu za Europu čiji je cilj pomoći europskim građanima i poduzećima iskoristiti digitalne tehnologije u najvećoj mogućoj mjeri, a prema toj direktivi svaka bi kompanija u svim državama članicama trebala osigurati minimalnu razinu sigurnosti digitalnih tehnologija, mreža i usluga koje koristi. Predlaže se i uvođenje obveza da određene kompanije i organizacije prijave značajne cyber incidente. Kako pojava cyber incidenata kod jedne kompanije može uzrokovati probleme i kod drugih pa i preko granica, nova direktiva EU-a smjera regulirati i protok podataka unutar EU-a koji se odvija među zemljama članicama i onog s onima izvan EU-a.

Cyber sigurnost nova 'Ahilova peta' kompanija

Uoči seminara PwC Hrvatska objavila je i rezultate PwC ankete koju je ta tvrtka provela među 863 izvršna direktora, članova upravnih odbora svjetskih društava uvrštenih na burzu za 2014., i čiji je glavni zaključak da je upravo cyber sigurnost postala nova 'Ahilova peta' kompanija zbog velikog broja računalno-sigurnosnih incidenata koji su rezultirali značajnim gubicima u društvima i novim propisima koji uređuju to područje. Gotovo 60 posto direktora cyber sigurnost stavlja i na dnevni red upravnih odbora, a njih gotovo 90 posto smatra važnim da članovi upravnih odbora imaju stručne kompetencije u području informacijske tehnologije i digitalnih medija. Ipak, gotovo polovina kompanija još nema krizni plan u slučaju velikih sigurnosnih incidenata ili uključivanje stručnjaka u cyber sigurnost, dok gotovo 70 posto direktora nije ni razgovaralo o osiguranju kompanije od incidenata koji utječu na cyber sigurnosti. (Hina) x


Podijeli: Facebook Twiter