Komisija prijeti Mađarskoj mogućim pokretanjem postupka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija u srijedu je zaprijetila Mađarskoj mogućnošću pokretanja postupka protiv nje zbog poteza mađarske vlade koji bi mogli biti protivni zakonima i načelima Europske unije.

Komisija je u srijedu raspravljala o mađarskom zakonu o visokom obrazovanju, koji bi mogao voditi zatvaranju Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), o nacrtu zakona o financiranju nevladinih udruga, inicijativi "zaustavimo Bruxelles" te o mađarskom zakonu o azilu.

"Dovršit ćemo pravnu analizu što je prije moguće i razmotriti sljedeće pravne korake do kraja mjeseca", rekao je Timmermans.

Prije nekoliko dana mađarski je parlament po hitnom postupku izglasao zakon usmjeren protiv Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU). To sveučilište na engleskom jeziku utemeljio je američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros nedugo nakon pada komunizma. Posljednjih mjeseci mađarska vlada sve češće napada Sorosa, nazivajući ga neprijateljem Mađarske.

Mađarski zakon predviđa oduzimanje dopusnice za rad stranim sveučilištima koja nemaju kampus u svojoj matičnoj zemlji, što je slučaj s CEU-om. Kroz to sveučilište prošlo je tisuće studenata iz stotinjak zemalja i smatra ga se među 50 najboljih u svijetu u području političkih znanosti.

Zakon su oštro osudili u Sjedinjenim Državama, Europskom parlamentu i Komisiji.

Na redu su i nevladine udruge

Osim zakona o sveučilištima, mađarska vlada priprema i zakon o nevladinim udrugama koje se financiraju iz stranih izvora. Prema nacrtu zakonu, svaka udruga koja godišnje primi više od 7,2 milijuna forinti (nešto preko 23.000 eura) morat će biti upisana u novi registar. Sve organizacije upisane u registar udruga financiranih izvana morat će se kao takve identificirati na svakom priopćenju za javnost, letku, web-stranici ili izvješću koje sastave, a u protivnom prijeti im zabrana rada.

Mađarska vlada je prije nekoliko dana pokrenula kampanju uperenu "protiv Bruxellesa".

Svako kućanstvo u Mađarskoj dobilo je ovih dana u poštanski sandučić upitnik naslovljen "Zaustavimo Bruxelles" sa šest pitanja i s nekoliko ponuđenih odgovora na svako od pitanja. Uz upitnik je priloženo pismo premijera Viktora Orbana, u kojem poziva "mađarski narod da ustane u obranu nacionalne neovisnosti i popuni upitnik kako bi podržali napore vlade u borbi protiv pogrešnih prijedloga iz Bruxellesa".

U tih šest pitanja, građane se uglavnom pita "što bi Mađarska trebala učiniti" u vezi s imigracijskom politikom EU-a.

"Što bi Mađarska trebala učiniti kada Bruxelles, unatoč nizu nedavnih terorističkih napada u Europi, želi prisiliti Mađarsku da primi ilegalne imigrante?", jedno je od postavljenih pitanja. Ponuđeni odgovori su: "ilegalni imigranti moraju se držati pod nadzorom dok vlasti ne odluče o njihovu slučaju" i "trebamo dopustiti ilegalnim imigrantima da se slobodno kreću u Mađarskoj".

Timmermans ne može prejudicirati mjere protiv Mađarske

Prvi potpredsjednik Timmermans je rekao da ne može prejudicirati kakve bi mjere Komisija mogla pokrenuti protiv Mađarske.

"Na polovici smo analize o CEU-u. Moramo imati čvrste pravne temelje i zato ne mogu sad predvidjeti, što ćemo učiniti. Treba nam vremena do kraja mjeseca", rekao je.

Timmermans je naznačio da bi se kroz dijalog i pokretanje postupka mogli riješiti problemi s Mađarskom bez pozivanja na mehanizam o zaštiti pravne države, što je prošle godine učinjeno u slučaju s Poljskom.

"Okvir za pravnu državu" je mehanizam koji je Komisija usvojila u ožujku 2014. nakon kritika da nije na odgovarajući način reagirala na prijetnje demokratskim standardima u Mađarskoj. Taj mehanizam se svodi na dijalog sa zemljom članicom kako bi se utvrdilo je li ta zemlja spremna promijeniti sporne zakone i postupke kako bi izbjegla aktiviranje članka 7 Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

"Nema sustavne prijetnje vladavini prava u Mađarskoj, za razliku od Poljske. Poljske vlasti odbijaju dijalog, a mađarske ne", rekao je Timmermans. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter