Komina masline - prirodni antioksidans u kozmetici

Neva Jurman (M. ANGELINI)
Neva Jurman (M. ANGELINI)

Inovacija Neve Jurman "Postupak dobivanja zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici" nagrađena je za doprinos ekologiji posebnom nagradom Glory medalj Svjetske federacije nacionalnih saveza inovatora, brončanom medaljom IENA-e Međunarodne udruge inovatora za inovaciju te Zlatnom medaljom Svjetske udruge žena inovatorica na svjetskoj izložbi inovatora, koje je prije tjedan dana održana u njemačkom gradu Nurnbergu.

Mladoj je inovatorici iz Bala počasnu medalju Glory medalj osobno uručio predsjednik IFIA-e Andraš Vedreš.

Na ovom je Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014., koji je inače najstariji svjetski sajam inovacija, konkuriralo 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta. Hrvatski inovatori osvojili su 13 medalja, a njihovo je sudjelovanje realizirano u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Posjetilo ga je više od 35 tisuća posjetitelja.

Biološki otpad - zeleno zlato

- Na izložbu sam otišla bez očekivanja, stoga je ovo veliko iznenađenje. Najsretnija sam zapravo što sam sama uspjela nešto napraviti. Od velikog značaja mi je i to što sam dobila potvrdu za kvalitetan rad i uložen trud. Nagrade doživljavam kao otvaranje vrata, odnosno dobrim referencama za daljnje predstavljanje projekta nekoj ozbiljnoj korporaciji. Priroda je oduvijek bila moja inspiracija, kaže nam Jurman, inače po struci ekonomistica i vlasnica tvrtke Helios Gea.

Ova je inovativna ideja nastala prije tri godine, no maslinarstvo je oduvijek prisutno u mojoj obitelji. Bavili smo se proizvodnjom maslinovog ulja za vlastite potrebe i imamo oko 2.000 stabala. Usto, bliska mi je kozmetička branša jer sam u međuvremenu postala distributer za Hrvatsku poznatog talijanskog branda Becos, Alfaparf Grupacije iz Milana. Stoga ne čudi moje razmišljanje o spoju maslinarstva i kozmetike. Ideja je inovativna, jer dosad nitko ovu sirovinu nije koristio u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, priča nadalje Jurman.

Komina masline zapravo je biološki otpad. Uvijek se, kaže, pitala zašto ga se odlaže u prirodu i tako zagađuje. Zašto se taj otpad ne koristi u neke produktivne svrhe, i to je bila misao koja ju je vodila u nastajanju ideje.

- Željela sam učiniti nešto svoje, a ne samo distribuirati tuđe. U narodu kažu: "Ki išće ti najde", pa je to bio i moj moto. Najprije sam se obratila obiteljskim prijateljima u Italiji koji imaju mali laboratorij te smo zajednički pronalazili načine kako osposobiti kominu kao sirovinu za upotrebu u kozmetici. Ovaj je biološki otpad zapravo zeleno zlato jer je bogat izvor antioksidanata. U svijetu se koristi za daljnju preradu ulja, kao stočna hrana ili kao biogorivo. U kozmetici dosad nije korištena. Sadrži antioksidante vitaminskog i nevitaminskog podrijetla te poznate fenolne spojeve.

Trostruko djelovanje komine na kožu

Antioksidantski učinak komina ogleda se u borbi protiv nastajanja slobodnih radikala, te oksidativnog stresa i na taj način preventivno djeluje "anti age" na kožu, gotovo u dahu ispričala nam je Jurman. Komina masline ima trostruko djelovanje na koži. Osim spomenutog antiage djelovanja, prodire kroz sve slojeve kože s jakim regenerativnim i hidratantnim učinkom. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter