Komentari čitatelja nadahnjuju me da pišem još

Iva Ciceran i Mani Gotovac u pazinskoj Gradskoj knjižnici (Davor ŠIŠOVIĆ)
Iva Ciceran i Mani Gotovac u pazinskoj Gradskoj knjižnici (Davor ŠIŠOVIĆ)

"Niste svjesni koliko u ovom vašem gradiću imate divan zrak, stabla i boje", rekla je Mani Gotovac gostima književnog druženja u pazinskoj Gradskoj knjižnici iznoseći prve dojmove o boravku u Pazinu, što je dio nagrade porečkog sajma Booktiga koju je dobila kao autorica romana "Snebivaš me", najčitanije knjige u istarskim knjižnicama u prošloj godini. U Pazinu ona boravi već nekoliko dana i radi na novoj knjizi.

Izbacila 25 stranica

"Te noći kad sam došla u Pazin isključila sam mobitel i radila na romanu u kome se radi o ljubavnom paru koji živi u Istri, u Savičenti. Mislila sam da ću svoj boravak ovdje iskoristiti za rješavanje jednog velikog problema: govora glavne junakinje, namjeravala sam osluškivati i proučiti lokalni govor da bih ga mogla iskoristiti u romanu, ali - vi ovdje u svakom mjestu govorite drugačije! Nije bilo šanse da na taj način savladam govor glavne junakinje, pa sam zato krenula putem Drage Orlića, meni vrlo dragog pjesnika, i koristit ću njegove riječi", ispričala je Mani Gotovac Pazincima.

Još je jednu posljedicu po njezin roman u nastajanju imao njezin kratak boravak u Pazinu. "Ovaj vaš predivan zrak protutnjao mi je kroz mozak i shvatila sam da mi rukopis ne valja, pa sam zato izbacila 25 stranica i otišla spavati. To je najveći poklon kojeg mi je Pazin mogao dati, i zato će knjiga biti bolja!", bila je iskrena ova pazinska gošća.

Ravnateljica pazinske knjižnice Iva Ciceran je predstavljajući gošću "pretresla" njezinu bibliografiju, a razgovor o nagrađenom romanu "Snebivaš me" počeo je raščlambom biografskih i fikcijskih elemenata u posljednjih nekoliko knjiga ove autorice. "Moja prethodna knjiga 'Fališ mi' nazvana je autobiografskim romanom, dok je 'Snebivaš me' nazvan samo - romanom, iako prethodni ima i čisto fikcijskih elemenata, a ovaj i poneki autobiografski. Roman 'Snebivaš me' je roman o tri žene iz tri generacije jedne obitelji - baki, majci i unuci, ali središnja tema romana su manipulatori, od kojih je najveći među njima, Dobroslav, suprug Gale, srednje iz ove tri generacije žena. Manipulatori su opasni i njih se društvo treba čuvati jer oni uništavaju živote, a ovaj roman je neka vrsta pobune protiv manipulatora i nesposobnosti da ih razotkrijemo u stvarnom životu", rekla je Mani Gotovac.

Dijalog s čitateljima

Kako je sastavni dio nagrade Booktiga i primjerak nagrađene knjige s komentarima koje su u nju upisivali njezini istarski čitatelji, gošća je pročitala i prokomentirala nekoliko komentara koje su napisali njezini pazinski čitatelji. "Meni su od kritičara, akademika i književnih nagrada važniji moji čitatelji, nakon što se knjiga objavi počinje moj dijalog s njima, javljaju mi se mailom ili preko facebooka ili mi se obraćaju na ulici, tako počinjem živjeti s mojim čitateljima i kad dobijem komentar na bilo što u mojoj knjizi, to me nadahnjuje za dalje, zbog toga želim pisati još", riječi su koje je Mani Gotovac na pazinskom druženju posvetila svojim čitateljima. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter