Komemoracije za Pina Budicina i Marka Zelka

Polaganje vijenca na spomen-obilježje Pinu Budicinu (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Polaganje vijenca na spomen-obilježje Pinu Budicinu (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U povodu 69. obljetnice pogibije Pina Budicina, danas su članovi Saveza antifašističkih boraca i predstavnici Grada Rovinja položili vijenac na spomen-obilježje u parku Valdibora.

Nakon odavanja počasti minutom šutnje, okupljenima se obratila Katerina Juričić iz rovinjske Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

- Pino Budicin bio je simbol narodnooslobodilačkog pokreta. Rođen je u Rovinju 1911. godine u radničkoj obitelji talijanske nacionalne zajednice. U devetnaestoj je godini postao sekretar mladih komunista Rovinja. Nakon kapitulacije Italije u kolovozu 1943. Budicin se uključio u organizaciju narodnooslobodilačkog pokreta. Ubrzo je postao simbol talijanskih antifašista i izabran je za vijećnika ZAVNOH-a, na čijem je drugom zasjedanju u Plaškom zagarantirana autonomija Talijanima na ovim prostorima. Njegovo uhićenje i strijeljanje 8. veljače bio je stoga velik udarac za NOP Rovinja i čitave Istre, rekla je između ostalog Juričić.

Citirala je i posljednje riječi koje je Budicin izrekao svojim krvnicima, a po kojima je ušao u povijest i srca svojih suboraca i sugrađana: "Iz svake kapi moje krvi niknut će stotinu partizana".

U ime Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine vijenac su na spomen-obilježje položili predsjednik Drago Pulić, Domenica Uccia Malusa i Dragan Poropat, predstavnik Grada Rovinja.

Također, polaganjem vijenca i minutom šutnje pred spomen-pločom Marku Zelku danas su predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, Općine Kanfanar i mještani odali počast ovom svećeniku, kojeg su prije 69 godina objesili njemački okupatori na glavnom kanfanarskom trgu koji danas nosi njegovo ime.

O Zelku i njegovom doprinosu za vrijeme narodnooslobodilačkog pokreta u Istri govorio je Sandro Jurman, načelnik Općine, a prisutne je pozdravio i Drago Pulić, predsjednik rovinjske udruge.

- Po pričanjima starijih mještana Zelko je bio osoba koja je spasila Kanfanar od spaljivanja, kao i mnogobrojne pojedince od stradanja, rekao je Jurman.

Zelko, iako Talijan, bio je naklonjen istarskom narodu te je zajedno s ostalim istarskim svećenicima i narodnjacima odigrao neprocjenjivu ulogu u promicanju ideja biskupa Jurja Dobrile o očuvanju hrvatskog jezika. Vijenac je položen i na grobu Zelka na kanfanarskom groblju. (N. O. RADIĆ, M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter