Komemoracija žrtvama ustaškog terora u Jadovnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i Židova održana je danas komemoracija. Izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeca Milorad Pupovac istkanuo je da su zlocini u Jadovnom "matica svih kasnijih zlocina druge polovice 20. stoljeca u Hrvatskoj i BiH".

Ustvrdio je da ovakva mjesta pokazuju da je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Židova i Srba. Izrazio je uvjerenje da pjesme Juri i Bobanu i poglavniku NDH pjevaju ljudi koji ne znaju kakav je to zlocinacki režim bio. "Morali bi to moci znati, vlast bi im to morala omoguciti, napisati udžbenike o tome, a na nama je da i dalje inzistiramo na istini. Samo tako ce one koji su velicali ustaške režime konacno biti stid kao i one koji ruše spomenike tih strašnih zlocina", kazao je Pupovac.



Predsjednik koordinacije židovskih opcina RH Ognjen Kraus javno je zatražio da se ponovno postavi spomen-ploca u uvali Slano na otoku Pagu koja je bila postavljena 2010. i odmah sutradan skinuta. "Istina o strašnim logorima na Velebitu i na Pagu mora doprijeti do hrvatske javnosti, jer ce samo tako mladi znati što je bila Nezavisna Država Hrvatska i na cemu se zasnivala", rekao je.

U ime Saveza antifašistickih boraca i antifašista Hrvatske Juraj Hrženjak kazao je da je Jadovno bila tvornica ubijanja bez obzira koji podatak o broju ubijenih uzmemo kao vjerodostojan. "Ako je istinit podatak da je tu 42.123 žrtava to znaci da je od osnutka do zatvaranja, dakle od 8. do 22. kolovoza 1941. tu bilo dnevno likvidirano 466 ljudi. Ako se uzme podatak za koji postoje dokazi od 24 tisuce žrtava tada je ovdje ubijeno dnevno 266 ljudi", rekao je.

Naglasio je da oni nisu bili ni ratni zarobljenici ni gerilci, ni gradani koji bi javno iskazivali svoju ideologiju suprotnu ustaškom režimu vec "samo Srbi i Židovi koji pri hapšenju nisu pružali ni otpor, sigurni u svoju nevinost".

Slavko Goldstein kazao je da u Hrvatskoj ima previše grobnica da bi se sve komemorirale, ali Jadovno je grobnica koju treba redovito obilježavati jer je to prvi ustaški logor koji je NDH formirao s izrazito genocidnom namjerom. Dokaz da ovaj logor nije odgovor na partizanske akcije ili zlocine nego istrebljenje leži u tome što je Jadovno formirano puna dva mjeseca prije partizanskog pokreta, dodao je.



Današnjoj komemoraciji u Jadovnu prisustvovali su i mnogobrojni potomci žrtava. Predsjednik banjalucke Udruge "Jadovno 1941. godine" Dušan Bastašic založio se da kompleks logora Gospic-Jadovno-Pag postane memorijalni centar za koji nije dovoljno da ima samo spomenik i nekoliko putokaza.

Pozvao je okuplje gradane na 6,5 km dugacku šetnju do mjesta Cacic Dolac. Taj je put nazvao stazom jadovnickih mucenika kojom su tisuce nevinih žrtava vezanih ruku i uz strahovitu torturu išle prema bezdanima Velebita gdje su pobijeni i gdje su i danas nesahranjeni ostaci njihovih tijela.

Vijenac podno spomenika položili su i veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukicevic i izaslanik Republike Srpske ministar MUP-a Stanislav Cado.

Uz Šaranovu jamu nedaleko spomenika vladika gornjokarlovacki Gerasim održao je opijelo, a glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelevic procitao je molitvu za mrtve Kadiš.


Podijeli: Facebook Twiter