Komemoracija za stradale mještane Kresina

Sjećanje na žrtve u Kresinima (M. MEDIĆ)
Sjećanje na žrtve u Kresinima (M. MEDIĆ)

Tradicionalnom komemoracijom obilježeno je paljenje istarskog sela Kresini koje se dogodilo 7. listopada 1943. godine. Tada je izgorjelo, odnosno ubijeno 57 mještana sela svih generacija od prve do 91. godine života.

Prvo je položen vijenac na spomenik s otisnutim imenima žrtava na ulazu u selo, najveće stratište na ovom području u Drugom svjetskom ratu gdje je prisutne pozdravio Drago Pulić, predsjednik SABA-e Rovinjštine, a kod kosturnice se potom prisutnima obratio Aurelio Folo, član predsjedništva SABA-e Istre.

Folo je podsjetio na tadašnja zbivanja u Istri, odnosno na Žminjštini te podsjetio da su dva dana prije ovog događaja nastradale i nevine žrtve u selima Grizili, Cere i Feštini što ukazuje na to da je bila riječ o organiziranom uništenju i zastrašivanju lokalnog stanovništava u velikoj njemačkoj ideologiji pokoravanj čitave Europe. Tog se kobnog 7. listopada tek nekoliko mještana uspjelo spasiti, dok susvi ostali ubijeni ili spaljeni.

Folo je naglasio da se sljedeće godine obilježava 70. godišnjica ovog pokolja te da se stoga planira obnova spomenika za što već postoji idejno rješenje. Namjeravaju organizirati okrugli stol, stručni skup koji će govoriti o tragedijama Žminjštine u razdoblju od 1943. do 1945. godine.

- Na skupu će sudjelovati povjesničari kako bi se već jednom rekla prava istina - da ne piše svatko povijest po svom nahođenju i ideologiji, nego neka to obavi struka, rekao je Folo. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter