Komemoracija za poginule rudare u Raši

Tullio Vorano i Frederika Mohorović na komemoraciji za poginule rudare u Raši (R. SELAN)
Tullio Vorano i Frederika Mohorović na komemoraciji za poginule rudare u Raši (R. SELAN)

U organizaciji Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi" i Kluba za istarsko - mletačku kulturu Trst jučer je u Malom kazalištu održana komemoracija za rudare poginule 28. veljače 1940. godine u rudarskoj nesreći u Raši te za sve poginule u Istarskim ugljenokopima Raša. Eksplozija plina koja prije 73 godine protresla raško podzemlje odnijela je 185 života, a ozlijeđeno je još stotinjak rudara.

Skup su pozdravili zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković i raški načelnik Josip Knapić te Adriano Leoni, izvršni predsjednik Paritetne komisije zbratimljenih gradova Labin i Manzana. Fabio Scropetta, predsjednik kluba, istaknuo je da su u proteklih godinu dana u Italiji izašle dvije knjige koje se odnose na ovaj događaj: "Dva lica crne smrti" Waltera Bassa i "Kamenje i more" Giulija Cuzzija, što znači da se počinje buditi zanimanje povjesničara i publicista za ovaj događaj.

Tullio Vorano pročitao je prigodni referat naslovljen "Naša rudarska prošlost", Danijel Načinović recitirao je nekoliko svojih poznatih dijalektalnih pjesama inspiriranih životom rudara, a Antonia Blasina Miseri interpretirala je poeziju Ade Negri na temu rudnika. U uvodnom dijelu su Vladan Josimović na violini i Vesela Brenčić za klavirom, profesori iz OGŠ Matka Brajše Raša, izveli su Massnetove "Mediatacije", a u završnici je Stela Dermit, učenica gitare u drugom razredu škole, odsvirala Weinov "Le Rocker" i Domeniconijev "Dance del Cuculo". Program je moderirala Frederika Mohorović.

Članovi Udruge "Istarski ugljenokopi Raša" položili su četvrtak cvijeće i zapalili svijeće u spojnom hodniku između jame u kojoj se tragedija dogodila i jamske mrtvačnice. Potom su u labinskoj OŠ "Ivo Lola Ribar" održali povijesnoj važnosti rudnika za Labin, a isto će uskoro učiniti u OŠ "Ivan Batelić" Raša. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter