Komemoracija za H. Buršića: Bio je veliki čovjek

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

U povodu smrti profesora, povjesničara i publicista Hermana Buršića, danas je u vijećnici pulske Gradske palače održana komemoracija na kojoj su, osim članova njegove obitelji, prisustvovali mnogi njegovi dugogodišnji suradnici, kolege i prijatelji. Kako je rečeno, profesor Herman Buršić svojim je dugogodišnjim znanstvenim i stručnim radom dao značajan doprinos proučavanju novije povijesti Istre 20-tog stoljeća za što mu je 2011. dodijeljena i Nagrada Grada Pule. Bio je profesor, povjesničar no prije svega - veliki čovjek.

Na njegov životni i profesionalni put podsjetio je Gracijano Kešec, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, kojeg je ustanovio upravo Buršić. Na njegovu je čelu, pod imenom Muzej narodne revolucije Istre, bio punih 27 godina.

- Bio je plodan povjesničar i publicist, a kruna njegova stvaralačkog rada svakako je knjiga izašla 2011. pod naslovom "Od ropstva do slobode: Istra 1928.-1945. - Male bilješke o velikom putu", naveo je Kešec nakon čega je na minutu šutnje pozvao gradonačelnik Boris Miletić rekavši da mu je teško naći riječi kojima bi opisao Hermana. On je, kazao je, bio "profesor, povjesničar, velik čovjek, borac" te je zadužio naš Grad i daljnja pokoljenja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter