Komemoracija u Režancima

(P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
(P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

U šumi Ograda kraj Režanci 8. veljače 1944. formiran je Prvi udarni bataljon operativnog štaba za Istru. Ovaj su pokret činili borci pulske, barbanske i rovinjske čete, a bataljonu se priključio i veliki broj mladića iz Režanci. U znak sjećanja na srčane pretke, koji su se smjelo odazvali pozivu antifašističkog pokreta da stanu u obranu ne samo svojih mjesta nego čitavog naroda Istre, danas je u ovom malom selu na Savičenštini održana komemoracija.

Članovi udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule na čelu s Livijom Blaškovićem, načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan i učenice osnovne škole Juršići položili su vijence na spomen-ploču i na spomenik palim borcima NOB-a, a Blašković je pritom podsjetio da su Režanci poznati i po Ruži Petrović koja je ovdje živjela nakon udaje.

Od 40 boraca iz sela poginulo ih je osam - Gašpar Bilić, Anton Petrović, Martin Petrović, Ivan Petrović, Mate Petrović, Ivan Petrović, Josip Petrović i Martin Sandrić, dok je sedam mještana palo kao žrtve fašističkog terora - Božo Bilić, Martin Bilić, Tomo Bilić, Marko Racan, Ivan Orlić i Miho Pajković. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

 

 - GO02379539.jpg

Delagacije UAB-a Pule i Općine Svetvinčenat uz spomenik u Režancima

P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ

 


Podijeli: Facebook Twiter