Komemoracija partizanskom heroju Gelindu Citossiju

Pazinski, koparski i furlanski antifašisti u povorci s ratnim partizanskim zastavama
Pazinski, koparski i furlanski antifašisti u povorci s ratnim partizanskim zastavama

- Partizani su se borili za Europu i današnja Europa izgrađena je na krvi poginulih partizana. Hrvatski, slovenski i talijanski partizani zajedno su se borili protiv fašizma, i danas žele biti zajedno u suradnji i sjećanju na svoje poginule suborce, riječi su kojima je Giorgio Coianiz, predstavnik antifašističke organizacije ANPI za općinu San Giorgio di Nogaro, zaključio današnju tradicionalnu komemoraciju posvećenu legendarnom partizanskom komandantu Gelindu Citossiju.

Citosi je bio ratni komandant partizanske jedinice "Diavoli rossi" koja je djelovala na području Udina i bila je poznata po mnogim hrabrim pothvatima, među ostalim i po vrlo smjelom, danas bismo rekli filmskom, oslobađanju zarobljenih drugova iz udinskog fašističkog zatvora, a poslije 1945. s grupom suboraca emigrirao je u tadašnju Jugoslaviju kao zemlju u kojoj su pobijedili ideali za koje se borio.

Niz godina Citossi je živio u Pazinu, gdje je i umro 1977. godine, a u posljednjih nekoliko godina na njegovu grobu na pazinskom groblju Moj mir na zajedničkim se komemoracijama okupljaju istarski i furlanski partizani i antifašisti. Ove su se godine komemoraciji pridružili i antifašisti iz Kopra, koji su sa sobom doveli i kvartet koji je i pjesmom, povrh izgovorenih riječi, podsjetio na negdašnje partizansko internacionalno zajedništvo koje ustraje i danas. "Bandiera rossa", "Budi se istok i zapad", "Internacionala" i na kraju iz svih grla "O bella ciao", odjekivali su između ratnih i mirnodopskih partizanskih i antifašističkih zastava na pazinskom groblju.

Uz podsjećanje Giorgia Coianiza na lik i djelo Gelinda Citossija, skupu se obratio i predsjednik pazinske boračke organizacije Miljenko Benčić ukazujući na značaj suradnje hrvatskih, slovenskih i talijanskih partizana u završnim operacijama Drugog svjetskog rata, a gradonačelnici Pazina Renato Krulčić te San Giorgia di Nogara Pietro Del Frate ukazali su na zajedničke vrijednosti i antifašističko nasljeđe koje će se u još tješnjoj suradnji nastaviti njegovati nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter