Komemoracija kraj jame Siročica

Stjepan Gabrić, Tomislav Ferenčić i Željko Zec (A. DAGOSTIN)
Stjepan Gabrić, Tomislav Ferenčić i Željko Zec (A. DAGOSTIN)

Zaboravljena jama Siročica duboka 60 metara nedaleko Velog Ježenja bila je mjesto gdje su u nedjelju na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima pazinska organizacija HDZ-a i mještani po prvi puta komemorirali žrtve poslijeratne osvete. Prema svjedočanstvu prisutne, tada mlade pastirke, koja je čuvala ovce na obližnjoj livadi, radilo se o 40-oro talijanskih ratnih zarobljenika koje je na proljeće 1945. godine slijedila egzekucija od strane pobjedničke partizanske vojske.

"Jedan domaći je pokazivao di se nalazi jama. Nije on bio slab, nego su ga tako usmjerili. Čuli su se rafali... Osjećaj je strašan. Tada mi je otac bio u pržunu, pa sam strahovala da će i njega slijediti ta sudbina", kazala nam je svjedokinja koja dosad nije imala priliku u javnosti ispričati ovu davnu, ali iznimno traumatičnu situaciju.

Na samom su stratištu govorili predsjednik pazinskog HDZ-a Stjepan Gabrić, predsjednik istarskog HDZ-a Ivan Bubić, a cvijeće je položio Viktor Lakoseljac. Tomislav Ferenčić postavio je križ, dok je staropazinski župnik Željko Zec podsjetio da je kršćanski svjetonazor protivan smrtnoj kazni neovisno o nevinosti ili krivnji te da su egzekutori, ma koliko se htjeli odijeliti od svojih žrtava, samim činom vječno vezani za njih. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter