Komedija "Ufuraj se i pukni" izvedena U INK-u

Iz predstave "Ufuraj se i pukni"
Iz predstave "Ufuraj se i pukni"

Sve se može kad se hoće, stara je i pomalo izlizana izreka, no kojom bi se najkraće i najpreciznije mogla sažeti poruka komedije "Ufuraj se i pukni" autora teksta i redatelja Ljubomira Kerekeša koju smo jučer vidjeli na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

Priča je vrlo jednostavna - nakon što se Krunoslav Prišt (Jan Kerekeš) nije uspio upisati na šumarski fakultet i još je dobio nogu od cure, njegov brat Zoki (Zoran Pribičević) odlučuje da će se s njim upisati na glumačku akademiju iako je ispit već sutra.

Mnoge su prepreke na putu realizacije njihove optimistične zamisli, počevši od toga da Krunoslav napadno frflja. Odlučuju pripremiti tekstove koje će izvesti na ispitu no treba im netko tko će im reći idu li pripreme dobro i u čemu griješe.

Kako su braća, Zoki smatra da jedan prema drugom ne mogu biti objektivni te dovode susjeda Črčeka (Ljubomir Kerekeš), umirovljenika koji voli puno pričati i još više voli zaviriti u čašu, odnosno u bocu i to pivsku. Zbunjeni i pijani susjed se baš i ne razumije u glumu, što je prilika za nove salve smijeha iz gledališta jer iskusni glumac svojim nastupom "krade scenu" inače prilično uvjerljivim mladim glumcima.

To čini pogotovo svojim blesavo-smiješnim komentarima poznatih književnih djela kakva sigurno ne bi napisao nijedan književni kritičar, ali kakvi su kroz glavu prošli mnogima koji su se morali mučiti, primjerice s "Kiklopom" ili "Richardom III.".

No, i iz njegovih usta dolazi par korisnih savjeta no ni on sam ne može sakriti šok kada čuje da dečki ispit imaju već sutradan, ali ih svejedno ohrabri, koliko god da se čini kako je sve osuđeno na neuspjeh.

Dečki izlaze na ispit i dok Zoki djeluje koliko-toliko spremno, nespretni Kruno se bori sa svojom tremom te taman kada se čini da je sve propalo braća izvode jednu plesnu i pjevačku točku.

- Dečki, nažalost… Prošli ste!, poručuje im glas predsjednika komisije. Ufurali su se, puknuli i uspjeli baš kao što kaže i spomenuta pjesma koju izvode na kraju te im se sav trud isplatio, koliko god da se u početku činio uzaludan, no trebalo je imati hrabrosti. Predstava je nastala u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina. (M. RADIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter