Komedija na čakavici u luksuznom briselskom stanu

Ekipa predstave "Rinimo ga naprid" uoči premijere u petak
Ekipa predstave "Rinimo ga naprid" uoči premijere u petak

Uoči preksutrašnje svečane premijere predstave "Rinimo ga naprid" u pulskom kazalištu, jučer su ovaj novi projekt Čakavske scene INK-a, pored redatelja Jasminka Balenovića i ravnateljice INK-a Gordana Jeromela Kaić, predstavili domaći glumci Lana Gojak, Rade Radolović, Iva Kevra (debitantski nastup), Romina Vitasović, Teodor Tiani i Valter Roša te jedini gostujući glumac Robert Ugrina, dok je spriječen bio Goran Prodan, autor čakavskog prijevoda i prilagodbe izvornog teksta "Uspon tržišta" Edwarda Taylora iz 1999. godine, koji je, pak, s engleskog na hrvatski jezik prevela Maja Oršić Magdić.

Riječ je o vodvilju, komediji i, kako je rekao redatelj, dobro skrojenom tekstu punom zapleta, obrata, neočekivanih posjeta, ljubavnika i ljubavnica, sve u visokom ritmu i u dvosatnom trajanju, s jednom pauzom.

Radnja se zbiva, kako je dodala ravnateljica kazališta, u jednom luksuznom briselskom stanu našeg političara, noć uoči njegova izbora na važno mjesto u jednom odboru Europskog parlamenta.

Svi su glumci jučer ponaosob izrazili zadovoljstvo radom na predstavi, pozvavši publiku da bude svjedokom brojnih komičnih zapleta. "Meni je vela radost i velik gušt igrat s ovom kumpanijom", kazao je glumac Teo Tiani, dok je Robert Ugrina istaknuo da mu je prošlogodišnje prvo glumačko iskustvo na čakavici bilo kao da se susreće s japanskim jezikom, no sada ističe: "Za mene čakavski, kao i kajkavski, nije dijalekt, nego jezik".

Autor glazbe je Sandro Pettener, frontmen pulske grupe Dogma. Njemu je ovo, kako je rekao, bilo prvo ovakvo iskustvo u kazalištu; veliki izazov, ali i stvaralački užitak. Gostujući su glazbenici jazz glazbenici Branko Sterpin (truba), Saša Zorkić (gitara) i Jasmina Makota (vokal). "Htjeli smo dobiti francuski štih, nadam se da smo u tome uspjeli", kazao je Pettener.

Nakon premijere u petak u 20 sati, repriza predstave je u subotu u 20 sati te u ponedjeljak u 12 sati za srednjoškolce. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter