Komedija i gorcina iz spavacih soba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda publika u Istarskom narodnom kazalištu nije bila brojna, znala je prepoznati i velikim aplauzom nagraditi trud izvrsnih glumaca rijecke Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke koji su uprilicili komad naslovljen "Camere da letto/Spavace sobe".

Komedija britanskog dramaticara Alana Ayckbourna odigrava se u tri spavace sobe tijekom jedne noci i sljedeceg jutra, a prati neobicne zaplete cetiri bracna para razlicitih generacija. Režija je povjerena talijanskoj redateljici Paoli Galassi. U ovoj predstavi nema protagonista i zvijezda, svi su glumci ravnopravni, a niz duhovitih epizoda izmjenjuju se velikom, filmskom brzinom. Scenografkinja i kostimografkinja Rosaria Ricci uspjela je vrlo spretno prikazati usporedno odvijanje nekoliko situacija postavljanjem triju bracnih kreveta na tri razine.



Naravno, sama tema priziva i cuveni De Sicin "Brak na talijanski nacin", ali i niz drugih predstava, knjiga i filmova koji se na komican nacin bave muško-ženskim te napose bracnim odnosima.

Iz jedne spavace sobe, razumije se toliko toga, kazat ce na pocetku komedije jedan od likova. "Spavace sobe" je na trenutke i pomalo gorka komedija, jer rašclanjuje probleme i nestalnost bracnoga života, analizira teškoce u odnosu supružnika, ali i roditelja i djece. To je i profinjena komedija, bez pretjeranosti i vulgarnosti, a publici je vrlo dopadljiva. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter