Kome smeta spomenik palim borcima u Zrenju?

Ovo je drugi puta da je spomenik oštećen - Rino Černac
Ovo je drugi puta da je spomenik oštećen - Rino Černac

"Spomenik je podignuo narod ovog kraja u čast 20. godišnjice ustanka naroda Istre protiv njemačko talijanskih fašističkih okupatora, s ciljem da se priključi svojoj matici Jugoslaviji. Slava palim borcima koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog naroda." Riječi su to ispisane na spomen ploči spomenika palim borcima NOB-a podignutog 1964. godine u malom mjestu Zrenju u oprtaljskoj općini, na kojoj je uklesano i petnaest imena palih boraca. No spomenik očito nekome smeta jer je drugi puta u kratkom vremenskom razdoblju oštećen.

- S kamenog postolja otkinuta je i oštećena crvena zvijezda, na ploči s natpisima imena poginulih boraca crvenom je bojom prekrivena riječ "Jugoslaviji" i iznad nje dopisana "Hrvatskoj", a kod spomen ploče je stavljen križ kojemu je mjesto na obližnjoj kapelici gdje smo ga i vratili, izjavio je predsjednik Udruge antifašista Grožnjana i Oprtlja Rino Černac na čiji smo poziv stigli u Zrenj.

Drugi put oštećeno

Černac kaže da su spomenik uredili 22. svibnja, a 5. lipnja razbijena je zvijezda i odnesena, potom su 27. lipnja popravili oštećenja i stavili novu zvijezdu petokraku i sada je ona drugi put oštećena i razbijena, a spomenik išaran, požalio se Černac. U Udruzi antifašista Grožnjana i Oprtlja kažu da su oba slučaja prijavili policiji no do danas nemaju informacije tko je počinitelj. Navodno postoji i očevidac vandalskog čina zabilježenog 28. kolovoza kada je u Zrenju održan međunarodni susret harmonikaša.

Predsjednik Društva "Josip Broz Tito" Grožnjan - Oprtalj Čedomir Poljak nije skrivao razočarenje što se takav vandalski čin dogodio u 2016. godini, u Istri koja prednjači po toleranciji i suživotu i što se oštećuje spomenik u Zrenju gdje je petnaest boraca dalo živote za slobodu. Inače na cijeloj Bujštini u Drugom svjetskom ratu bilo je 244 palih boraca, te 116 žrtava fašističkog terora dok je 238 osoba završilo u logorima.

Kod oštećenog spomenika u Zrenju okupilo se desetak antifašista, mještana Zrenja i okolnih zaseoka, revoltiranih ovim vandalskim činom, među njima i oprtaljski načelnik Aleksander Krt koji kaže da su ovakvi slučajevi ipak više izuzetak nego pravilo.

- Prije dvadesetak godina oštećen je spomenik NOB-a u Oprtlju, sada u Zrenju no drugih slučajeva u ovom razdoblju nije bilo. Ovakav slučaj je za svaku osudu i tražimo od svih odgovornih institucija da u tom smislu postupaju da se počinitelj pronađe i da ga se spriječi da to dalje radi, izjavio je Krt. Naglasio je također da je Hrvatska izašla iz bivše Jugoslavije, ali je nastala na temeljima antifašizma.

- Da se danas u 21. stoljeću ide skrnaviti iskonske vrijednosti svih ljudi ovih područja više je nego sramotno. Naše okupljanje kod spomenika NOB-a u Zrenju je revolt, možda čak i poruka i znak da ne želimo da se to događa, ovo su necivilizacijski i neprihvatljivi potezi za naše područje i nećemo ih tolerirati, poručio je Krt.

Predsjednik oprtaljskog Vijeća Ivan Štokovac također je najoštrije osudio ovakve slučajeve. - Poštujemo sve nevine žrtve iz bilo kojeg rata, a isto tako nećemo dozvoliti da se gaze i ruše spomenici antifašističkim borcima koji su dali živote da se oslobodimo najvećeg zla čovječanstva; fašizma i nacizma, poručio je Štokovac.

Anton Kosmina predsjednik Udruge antifašističkih boraca Bujštine također se priključio protestu. - Trebamo dati sve od sebe da sačuvamo uspomenu na borce koji su dali svoje živote za ovu zemlju, za slobodu u borbi protiv fašizma i da sačuvamo vrijednosti koje predstavlja antifašizam kao partizanski pokret, rekao je Kosmina. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter