Kome smeta buka, neka proda stan!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok s jedne strane Pula godinama trpi kritike da nema nikakvog nocnog života, da se sav život gasi u vecernjim satima a turisti, posebice mladi, zbunjeno traže kvalitetan nocni klub ili kafic, s druge strane gradane cuva Zakon o zaštiti od buke.

On zabranjuje "uporabu elektroakustickih i akustickih uredaja na otvorenom u ugostiteljskim objektima dopušta najdulje do 24 sata". Osim ako nije drukcije odredeno odlukom lokalnih vlasti. U slucaju Pule se na 16 gradskih lokacija od 1. lipnja do 30. rujna dopušta do 3 sata ujutro emisijska razina buke do 95 decibela (za Arenu 100 decibela).

Pulski gradonacelnik Boris Miletic kaže da je rijec o vjecnoj dilemi turistickih gradova. On rješenje problema vidi u kompromisu.

"Dogadanja se ne odvijaju na svim lokacijama, vec za to prikladnim mjestima. Stoga molim stanare za strpljenje jer se ipak radi o samo dva mjeseca ovako intenzivnih zbivanja", kaže pulski gradonacelnik.

Direktorica Turisticke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj kaže: "Alternativa postoji. Ako im je bucno, mogu prodati stan. Ne može se grad podredivati željama nekoliko stanara. Znam neke ljude koji su kupili stan kod kluba Uljanik i zatim tražili da se stiša buka. Pa taj klub postoji više od 40 godina; trebali su prilikom kupnje znati da je tamo klub. Ne možeš cijeli svijet prilagoditi sebi". Važno je, dodaje, da se svaka terasa drži državnih i gradskih propisa.

Drugacije ovaj problem osvjetljava Mauro Albertini, voditelj programa u Domu hrvatskih branitelja. "Dogadanja ima dosta, ali fali kvalitetnijih, cast izuzecima. No, Puli fali i publike. Moj je dojam da su se Puljani odvikli izlaziti... Svi se žale na financijsku krizu. Iako ne znam zašto, najviše zakazuje generacija izmedu 20 i 30 godina", veli Albertini.

Zlatko Gotovac, voditelj programa u Uljaniku, kaže da su se susjedi bunili na buku iz Uljanika još za vrijeme IDF-ove gradske vlasti te da je taj problem ostao do danas.

"Mi sada svakodnevno koristimo terasu, ali DJ pušta muziku bitno ispod preporucene glasnoce. No, problem je u tome što se inozemni i domaci gosti žale da je u Puli vrlo slaba koncertna ponuda. Više sam puta bio na novosadskom Exitu; doslovno se cetiri dana i noci non-stop cuje muzika, ljudi žive za taj festival. Nitko se ne buni, ali oni jako dobro znaju da im gosti mogu samo popuniti blagajnu", tvrdi Gotovac. (Z. ANGELESKI)

Bruno Langer: Turisti, spavajte - šljakeri, krepavajte!
Pulski glazbenik i bivši gradski vijecnik Bruno Langer zbog stana u blizini kluba Uljanik u prošlosti je zagorcavao život vodstvu tog kluba u podnožju Monte Zara. - Bio sam inicijator protesta i na strani sam stanara, ali pocelo me se sotonizirati kao da se jedini bunim, a buni se puno stanara. Šutim, evo, vec pet, šest godina, kaže Langer.- Imali smo najpoznatiji diskoklub u Jugoslaviji, Piramidu, a nakon privatizacije Arenaturista novi ju je vlasnik zatvorio jer je buka smetala turistima. Dakle, turisti, spavajte, a pulski šljakeri, krepavajte i budite budni do jutra. S tim se ne mogu složiti, kaže on.
VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter