Kome pripada rabašpanja?

Polje oko farme goveda (R. S.)
Polje oko farme goveda (R. S.)

Početak kolovoza vrijeme je žetve lucerne pa će tako kombajni izaći i na njome zasijane površine oko farme goveda u Čepićkom polju. Ali, kome pripada urod?

Tvrtka Bio Adria, koja će je požeti za ishranu svojih goveda na farmi, tvrdi da je njen. Stečajni upravitelj tvrtke Agro-Investing, koja je farmu i zemlju imala u zakupu, kaže da je to stečajna masa iz koje treba namiriti vjerovnike. Načelnik Općine Kršan Valdi Runko kaže pak da pripada Republici Hrvatskoj.

Bio Adria, tvrtka u vlasništvu povratnika iz Venezuele Vladimira Licula i iseljenika u SAD Romana Licula, koja je farmu goveda kupila 2005. godine, spornih 86 hektara koristi temeljem načelnikove odluke o dodjeli na privremeno korištenje iz prosinca 2011. godine.

Stečajni upravitelj Zdravko Seki tvrdi da je to nelegalno jer do 2014. godine vrijedi desetogodišnji ugovor o zakupu koji je Agro-Investing sklopio s Općinom. Načelnik kaže da je ugovor prestao vrijediti odlaskom tvrtke u stečaj, koji je proglašen 16. srpnja 2009. godine.

- Agro-Investing se oglušio na naše pozive da zemljište vrati Republici Hrvatskoj da bi ga Općina mogla staviti na natječaj, budući da po zakonu njime raspolaže... Bio Adriji sam zemlju dodijelio na korištenje na jedno vegetativno razdoblje, do proljeća ove godine, da bi mogli požeti zasijani ječam, veli Runko.

- Možeš dati zemlju na korištenje, ali što je s prihodima od nje? Na toj površini je posađena specifična kultura sjemena lucerna, koja daje urod u razdoblju od tri do pet godina. To je jedina stečajna masa Agro-Investinga iz koje on treba ravnomjerno namirivati vjerovnike, kaže Seki. (Robi SELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter