Kombinat i Praksa oduševili publiku

Kombinat
Kombinat

Da nježnije pjesme mogu biti jednako energične kao i koračnice, vjerno je za sinoćnjeg odličnog nastupa u ispunjenom Dnevnom boravku pulskog Rojca potvrdio ženski zbor Kombinat iz Ljubljane, koji je, u jednom od vrhunaca koncerta, iznimno sugestivno izveo portugalsku pjesmu "Grandola, Vila Morena" autora Zece Afonsa, pjesmu o solidarnosti i prijateljstvu, poznatoj po tome što je njenom objavom na portugalskom radiju 1974. godine označen kraj Salazarove 41-godišnje diktature. Uvod sa ženskim dvoglasom, a zatim istodobno uključivanje cijelog zbora od 20-ak članica te kontrabasista, gitarista i harmonikaša već su u uvodnom dijelu koncerta, uz visok izvedbeni doseg, ostvarili i iznimnu razinu emotivnosti, koju nisu spuštali sve do završnog pjevanja s članicama pulskog zbora Praksa.

"Internacionala" za bis

S pulskim kolegicama zajedno su izvele pjesme "Bella ciao", "Ay Carmela" te u bisu "Internacionalu". Članice zbora Praksa otvorile su, pak, večer makedonskom pjesmom "Golem merak imam mamo", ruskom "Varšavjanka", talijanskom "Son la mondina, son la sfruttata" i španjolskom "El quinto regimiento", dok su u maštovitom aranžmanu otpjevale i pjesme "Addio Pola" Francija Blaškoviča i "Nebo" Električnog orgazma.

Kombinat je u nastavku, uz startnu "Bandiera rossa", posebno dojmljivo otpjevao francusku "A la volonte" i rusku "Kaćušu". Ovaj ljubljanski ženski zbor od svog osnivanja 2008. godine pjeva pjesme otpora iz cijelog svijeta.

Društvene razlike

Kao i Kombinat, i pulski ženski zbor Praksa okupio se prije nekoliko godina i izašao na ulice s pjesmama koje govore o društvenim razlikama u kojima živimo, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera.

- Pjesme otpora su glas svih onih koji nemaju glas. Ne smije pobijediti sistem koji dopušta jednom da ima više tako što će drugi imati manje, poručila je u jednom trenutku članica ljubljanskog zbora Kombinat, uz snažan aplauz publike. (Zoran ANGELESKI, snimila Ana MIRKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter