Kombinacija strategije, tehnike i fizičke spreme

Ana Jajčević, Umag (M. MIJOŠEK)
Ana Jajčević, Umag (M. MIJOŠEK)

Žminjština je minulog vikenda prvi put bila domaćin orijentacijske utrke "Štriga! – Istrian Rogaine Challenge", na kojoj su se okupile 33 ekipe iz Hrvatske, Slovenije i Finske. Utrku je organizirala buzetska tvrtka Sport box u suradnji s općinom i Turističkom zajednicom Žminj. Za razliku od drugih sličnih orijentacijskih utrka, u ovoj su ekipe mogle birati hoće li se natjecati trčeći, ili na brdskim biciklima, a u oba slučaja zadatak je bio pomoću karte i kompasa pronaći sakrivene kontrolne točke i to u roku od šest sati.

Pobjednički tim prešao 102 kilometra

Za orijentacijsko utrkivanje na brdskim biciklima odlučilo se 15 ekipa, dok je 18 ekipa kontrolne točke tražilo trčeći, a staza utrke prostirala se prilično širokim područjem između Pazina, Kanfanara, Barbana i Savičente. Kako su pojedine kontrolne točke donosile različiti broj bodova, osim brzine, za uspjeh je bila važna i strategija, što je dovodilo do različitih načina dolaženja do cilja. Primjerice, pobjednički tim u brdsko biciklističkoj kategoriji prešao je 102 kilometra, dok je pobjednički tim u trail odnosno trkačkoj kategoriji istrčao skoro upola manje odnosno 52 kilometra. Prelaženje limita od šest sati donosilo je i negativne bodove, pa je konačni rezultat svojevrsni umnožak fizičke spremnosti, strategije, i tehničkih umijeća.

U prvoj žminjskoj Štrigi! tako je u brdsko biciklističkoj kategoriji pobijedila ekipa "Pokret ciklusa ili ciklus odmora" (Igor Dorotić i Ivan Habuš), drugo mjesto osvojila je ekipa "Puls kayak team" (Vanja Vukičević i Denis Mirković) a treće ekipa "Amfibija - ŠD Kettlebells" (Blaž Urbanija i Primož Verbič). U trkačkoj kategoriji prvo mjesto osvojila je ekipa "Triatlonci (Ivan Kernjus i Mauricio Križmanić), drugo ekipa "Azimutavci" (Borko Zugan i Andrej Vadlja), dok je treće mjesto pripalo ekipi "Nastavnik V.B." (Branimir Paškvan i Vedran Matić).

Roditelji tražili skrivene kontrolne točke

Dok su sudionici ovih dviju utrka kružili pobrđem i poljima Žminjštine, Savičenštine, Kanfanarštine i Barbanštine, u Žminju je održana i utrka za najmlađe, nazvana "Mala Štriga!" u kojoj se na užem području grada tražilo skrivene kontrolne točke i odgovore na pitalice. U "Maloj Štrigi!" sudjelovalo je petnaest ekipa koje su se sastojale od jednog djeteta starosti do 12 godina i jednog roditelja. Tu pobjednika nije bilo već su svi dobili mali startni paket i diplomu za sudjelovanje. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter